Иван Гешев отиде с адвокат във ВСС

Иван Гешев отиде с адвокат във ВСС

Главният прокурор Иван Гешев се яви с адвокат на заседанието на Висшия съдебен съвет, на което след разгорещени дебати съдебните кадровици решиха, че първото искане за неговото отстраняване е допустимо. „За“ гласуваха 14 от членовете на Съвета, а 4-ма бяха  „против“, пише БНР.

Искането е на шестима членове на Прокурорска колегия, които смятат, че с намесата си в разследването за взрива до автомобила му на 1-ви май, Обвинител номер едно е нарушил тежко служебните си задължения. По време на процедурния дебат по това искане, Иван Гешев се подписа, че е уведомен и за второто искане – от четирима от шестимата по първото. То е свързано с изявлението на главния прокурор от 15 май, в което говори за политически боклук, който трябва да бъде изметен.

Заседанието започна с искания от страната на Иван Гешев на отводите на шестимата, които искат отстраняването му, защото „те нямат не юридическо право да участват в тази процедура, те нямат морално право, макар че за всеки моралът е различен“.

Днес в работата на Пленума участват само петима от тях и всеки поотделно каза „не“.

Макар че огласеният тази седмица запис на разговор на главния прокурор и члена на Прокурорската колегия Йордан Стоев да е част от друга процедура – сигнал на заместника на Гешев – Борислав Сарафов, че записът е направен в нарушение на Конституцията, записът и съдържанието бяха коментирани от замесените в него.

Първо го направи Обвинител номер едно:

„Беше направен опит да бъда заплашен с един запис, за да може да бъде потвърдено, че ще си подам оставката в понеделник, 11-ти май. На записа аз твърдя, че съм аз и това което съм казал съм аз. Твърдя, че този запис не е правен от мен и твърдя категорично, което се и чува, че господин Стоев заяви, че това е направено по поръчение на ГЕРБ. Аз попитах не е ли така, цитирам по памет, и той каза – да така, но индиректно еди кой си тропна по масата“, каза Гешев.

Преди заседанието коментар направи и Йордан Стоев, като той оцени и цялостното събитие на Гешев в от началото на седмицата, част от което беше и 35-минутният запис:

„Първо се прави шоуто, което, според мен, беше със слаба актьорско изпълнение и още по-слаба режисура. Това е една пълна манипулация. Единственото, което мога да кажа, без да влизам в подробности е, че не аз съм поканил Иван Гешев, за да отида в дома му на гости, а той ме е поканил. Той представи едни съобщения на телефон, които не са пълни. Просто всичко, което е между нас не е показано. То ще бъде показвано на съответните органи и ще стане ясно кой кого е канил, кой кого е викал и кой е искал с кого да разговаря“.

Правосъдният министър Крум Зарков отказа коментар по същество с аргумент, че е време дебатът да се води на правилното място:

„Мисля, че е крайно време да разкрием истината въобще за всичко случващо се и държа това да бъде в институциите, които са призвани да решават тези спорове. Тук трябва да се решават въпросите, а не с пресконференции, не със записи, не с чатове, не с недомлъвки. Крайно време е да се открие какво се е случило или какви трябва да бъдат решенията“, каза Зарков.

По време на заседанието беше потвърдено, че част от поискалите отстраняването на главния прокурор са обект на прокурорски проверки. Според тях, това е елементарен опит да бъдат сплашени, заради позицията ми по отношение поведението на Иван Гешев.