Искаме „Шейново“ доброволно да плати по 300 000 лв. на майките

Искаме „Шейново“ доброволно да плати по 300 000 лв. на майките

„Изчакваме болница „Шейново“ да реши дали доброволно ще изплати предявените искове на двете майки с разменените бебета. Оказва се, че болницата има застраховател, който може да плати обезщетението при такива казуси и инциденти, досега обаче никой не говори за това“.

Това заяви адв. Стоян Стойков, който защитава правата на едното семейство с разменените в лечебното заведение бебета.

Бебето Ванеса вече е в обятията на биологичната си майка Севда Михайлова. Другата майка и нейното бебе не разкриха имена от съобажения.

В ефира на Нова юристът намекна, че може застрахователят на АГ болницата да покрие претенциите, вместо парите да бъдат плащани от джоба на софиянци. Това е така, защото „Шейново“ е подопечна на Столична община. Ако искът бъде одобрен от лечебното заведение парите, изплатени на двете майки ще са именно от джоба на столичани. Неофициално се коментира, че сумата от 600 000 лв. е безпрецедентно висока и подобни обезщетения не се искат дори при убийства и тежки престъпления от близки на убити и загинали. В коридорите на „Шейново“ също под сурдинка коментират, че цифрата е баснословна, но все пак жените са в правото си да я поискат, най-малкото заради преживения шок и стрес.

Междувременно адв. Стойков, който работи за майката, която първо се е усъмнила, че това не е нейното бебе, посочи, че момиченцата вече се чувстват добре при биологичните си родители. 

Адв. Стоян Стойков определи казуса като безпрецедентен

„Чуваме се всеки ден, учат се, свикват едни с други. Поддържаме непрекъсната връзка. Бебетата са спокойни“, увери адвокатът.

Той каза още, че не би искал тази сага да продължава в съда.

„За никого не е нужно да се продължава с тази сага, дано постигнем консенсус“, категоричен беше той.

„Погледнато реално, подобен казус с последиците, които има върху семействата, децата, майките и въобще техните родители, явно ще остави травма за цял живот, така че според мен не е коректно да казваме, че 300 000 лв. са много или малко”, каза още Стойков.

Адвокатът заяви, че при първата среща с колегата си (адв. Тодор Мангъров, бел.ред.), който защитава правата на другото семейство, са се разбрали, че справедливо обезщетение би било равно на 300 хил. лв. – сумата, за която ще претендира и втората майка.

*Публикуваните от ТВМЕДИА снимки са от фейсбук страницата на кантората, в която работи адв. Стойков. Те са публични и са направени със съгласието на двете страни, заради което си позволяваме да не скриваме лицата на бебетата.

Адвокатите Тодор Мангъров и Стоян Стойков държат бебетата на своите доверители/клинети. Адв. Мангъров държи бебето Ванеса, а колегата му Стойков е гушнал другото момиченце, чието име не се съобщава.