Глоба, ако храниш бездомно куче

Глоба, ако храниш бездомно куче

Община Благоевград започва да налага санкции на хора, които дават храна на бездомните четириноги.

Решението бе прието от кмета Илко Стоянов по време на среща с потърпевши жители от агресивни кучета, които поискаха налагането на такава санкция. ТВМЕДИА ви разказа за случая преди няколко дни.

Става въпрос за инцидента с актьора Иван Тодоров, който бе нападнат от шест псета, докато води детето си на детска градина. По чудо детето е без наранявания и ухапвания, но е травмирано и вече се страхува от кучета. 

С прилагане на мерките ще бъде редуциран броят на животните, събиращи се на групи на определени места в града, съобщиха от Общината.

Данни сочат, че безпризорните четириноги обитават територии, именно, на които получават храна. „Има редица причини, заради които следва да предприемем подобни действия. Ще дам пример – хората, които хранят кучетата често носят храната в найлонови чанти. Ето защо не са малко случаите, в които животни нападат, когато видят човек торба.

Те инстинктивно приемат, че в нея има нещо, което ще задоволи глада им. Когато се грижиш за животно, това означава да поемеш и съответната отговорност както за неговото здраве, така и за неговото поведение.

В тази връзка ще посоча, че за миналата година, например, няма нито едно лице, в това число и от самопровъзгласилите се за природозащитници, което да е подало декларация, че поема подобна отговорност за куче, което живее на улицата. Смятам, че този факт е изключително красноречив сам по себе си, без да навлизам в подробности“, коментира кметът Илко Стоянов.

Налагането на санкции от друга страна ще доведе до превенция на отравянето на животни, тъй като когато кучето приема храна, това може да бъде замаскирана отрова, каквито случаи има вече в Благоевград.

По време на срещата бяха набелязани първите стъпки към кардинално и хуманно решение на проблема както за хората, така и за кучетата. Кметът заяви, че възнамерява да изпрати официално писмо до отговорните държавни институции, чрез което ще настоява за промяна в законодателството в посока овладяване на популацията и спиране на т.нар. „туризъм на кучета“.

По време на срещата страните се обединиха около идеята кметът и хората да поканят 11-те народни представители за Благоевградска област от следващото Народно събрание, за да бъде търсено решение на проблема чрез внасяне на законодателни промени по предложение на депутатите в парламента.