Български лекарски съюз: Ще има болници само за бедни и само за богати

Български лекарски съюз: Ще има болници само за бедни и само за богати

Предложени промени в Закона за обществените поръчки могат да създадат огромен проблем пред здравната система. Става дума за текст, съгласно който НЗОК провежда процедури, свързани с лечението на хората, по ЗОП.

„Ако здравната каса провежда процедурите за избор на личен лекар, специалист, лекарства и всички неща, които се осигуряват от пакета, гарантиран на здравноосигурените лица, по правилата на Закона за обществените поръчки, водещо ще е цената. Ще се класират тези, които гарантират най-ниска цена. А такава могат да дадат тези, които се оценяват най-ниско, купуват най-евтини лекарства и консумативи“.

Това обясни д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС, на въпрос могат ли предлаганите промени в Закона за обществените поръчки да ни оставят без здравна помощ и лекарства.

„Всеки здравноосигурен пациент, ако досега е можел да избира на територията на София между всички лекари и болници, сега ще трябва да се задоволи с това – НЗОК ще му каже, че му покрива лечението в 3 болници, в останалите са негов проблем“, обясни Маджаров, пише „24 часа“.

По думите му, по-скъпите болници няма да се класират в процедурата за обществената поръчка и ще останат извън договорите с НЗОК. Ще има различни плаващи цени, в зависимост от това кой какви цени е записал, когато е кандидатствал в пакета към здравната каса и др.

В момента във всички лечебни заведения цените, които плаща НЗОК, са в пъти по-ниски от разходите, които трябва да се правят. Ще имаме следния ефект – болници за 5 дни, в които ще са бедните, и болници за богатите. Равнопоставеността ще изчезне, коментира шефът на БЛС.

При лекарствата – пациентът вече ще получава по НЗОК само евтините, защото по Закона за обществените поръчки водеща е цената и ще се взима най-евтиното, допълни Маджаров.

Това не е контрол, а връщане 30 г. назад. Слага се кръст на усилията от последните години да се подобри системата, коментира още той.

Другата скрита опасност е български граждани да търсят начин да се лекуват извън България, което НЗОК е длъжна да плаща. И ще стане голям стимул да се лекуваш в чужбина, допълни той.

Според Маджаров законовата промяна е грешка на тези, които са подготвяли законопроекта.

В момента проектът за промени е публикуван за обществено обсъждане от Министерството на финансите.