Бойко Атанасов: Цацаров е диригентът, Гешев вече не е нужен

Бойко Атанасов: Цацаров е диригентът, Гешев вече не е нужен

„Сигурен съм, че Сотир Цацаров стои зад този сценарий на поведението на прокурорската колегия – в частта за отстраняването на Иван Гешев. Той повече не е нужен. Затова се стигна до внезапната съпротива Иван Гешев да е главен прокурор. Цацаров е диригентът на всички процеси. Гешев е изконсумиран, опитва се да се еманципира, започва да си пробутва хора по високите етажи на прокуратурата. Той е опасен вече, защото започва да поумнява, разбира, че е главен прокурор“.

Това каза пред БНР следователят Бойко Атанасов. 

И допълни, че Сотир Цацаров е „пробутал“ Иван Гешев на ВСС като човек без бекграунд, „който с арогантността си да може да прикрива случвалото се в неговия мандат“. 

Според Атанасов за преосноваване на прокуратурата можем да говорим, когато имаме законово избрани структури и ВСС с морални и честни хора, със закон, който не позволява в прокуратурата да се промъкват случайни хора. 

 

„Този ВСС се опитва по най-бързия начин да потуши този срамен скандал в прокуратурата. Повече от пет години натвориха кадрови недомислия… Но дано останат още малко, за да може да излязат повече неща от живота на този орган, допринесъл за неправилното функциониране на прокуратурата“. 

В предаването „12+3“ следователят коментира, че когато след избори стане въпрос за съдебна реформа, виждаме едно и също нещо – връчване на призовки:  

„До момента имаме само заявки – както за това да се гласува някакъв закон за контрол на главния прокурор, така и поредната заявка от главния прокурор за образуване на проверки. Проверките по Закона за съдебната власт служат само за пушилка и прокуратурата се превърна в мощен инструмент за политическо влияние“. 

По думите му в парламента трябва да се направи анкетна комисия за това, което се случва в прокуратурата: 
„Народното събрание трябва да се отнесе сериозно дали прокуратурата като орган на съдебната власт с шпицкомандите, с делата на трупчета се опитва да влиза като политически играч, който извива ръцете на политиците да приемат закони, в интерес на статуквото в прокуратурата. Цялата истина очакваме от парламента“. 
Прогнозата му е, че тепърва ще ставаме свидетели на скандали в прокуратурата.