Арабски отбори влизат в „Шампионска лига“

Арабски отбори влизат в „Шампионска лига“

УЕФА обмисля варианта да покани два клуба от Саудитска Арабия в Шампионската лига, съобщава calciomercato.it.

Това е възможно да се случи от сезон 2024/25, когато в най-силния клубен турнир в Европа ще настъпят сериозни промени. Саудитските отбори може да бъдат допуснати с уайлд кард, като в случая ще бъде последван примерът от турнирите по тенис.

Причината за това е фактът, че през последните месеци в Саудитска Арабия бяха привлечени сериозна част от звездите на европейския футбол, а общата сума на отделените пари за тези трансфери надхвърли вече един милиард евро.

Най-гръмките сред тях са на носителите на „Златната топка“ Кристиано Роналдо и Карим Бензема. Заради това вероятно именно техните клубове – Ал Насър и Ал Итихад, ще получат специалните покани от УЕФА. Така европейските фенове отново ще могат да гледат звездите, предпочели големите пари на арабите.

От 2024 г. форматът на Шампионската лига се променя и отборите ще се състезават в обща група от 36 отбора. Всеки отбор ще проведе в първия етап мачове срещу осем съперника (четири домакински срещи и четири гостувания). Класирането ще е общо и според постигнатите резултати първите осем отбора ще продължат директно за елиминационната фаза. Отборите, заели местата от 9-о до 24-то, ще преминат през плейофи, за да излъчат останалите участници в елиминациите.

Заради включването на два отбора от Саудитска Арабия УЕФА може да промени първоначалните си планове за Шампионската лига и отборите в общата група от 36 да бъдат увеличени до 38.

Друг вариант предвижда арабските клубове да бъдат включени в бройката от 36 тима, но това може да породи съпротива от европейските грандове, тъй като някои от тях ще бъдат лишени да играят в Шампионската лига.