УЕФА постави България на дъното на футбола

УЕФА постави България на дъното на футбола

Жребият за предстоящото издание на Лигата на нациите показва, че българският национален отбор по футбол ще бъде разпределен във втората урна на Лига С. Това е най-ниското ни разпределение в този формат на турнир на УЕФА, който стартира през сезон 2020/2021 г.

Нашето място беше в четвъртата урна в Лига В през съответния сезон, но след като завършихме последни в групата с Уелс, Финландия и Ирландия, отборът ни бе изпратен в Лига С. В последното издание бяхме в първата урна, но сегашното второ място в група с Грузия, Северна Македония и Гибралтар ни свали на ниво.

Така, за сезон 2024/2025, България ще бъде в една група с Азербайджан, Косово и Фарьорските острови. Това разпределение ни гарантира, че не можем да попаднем в една и съща група. Жребият ще се проведе на 8 февруари в Париж, по време на редовния конгрес на УЕФА, като 16-те отбора от Лига С ще бъдат разделени по равно в четири групи.

Интересното нововъведение за предстоящото издание на Лигата на нациите е, че не само победителят от потока ще се изкачва в Лига В. Възможността за преместване имат и отборите, завършили на второ място, които ще се изправят срещу предпоследните отбори от групите в по-горната дивизия в плейоф мачове на два двубоя.

Единственото неясното в Лига С е дали в четвъртата урна ще бъде Гибралтар или Литва. Двете национални отбора ще се изправят един срещу друг през март, за да се определи кой ще остане в третото ниво на турнира, а кой ще бъде изпратен в четвъртото. Това стана необходимо след изключването на Русия от международния футбол.

Ето и разпределението на отборите в урните за жребия на Лигата на нациите през 2024/2025 г.:

 

Лига А

Първа урна: Испания, Хърватия, Италия, Нидерландия

Втора урна: Дания, Португалия, Белгия, Унгария

Трета урна: Швейцария, Германия, Полша, Франция

Четвърта урна: Израел, Босна и Херцеговина, Сърбия, Шотландия

Лига В

Първа урна: Австрия, Чехия, Англия, Уелс

Втора урна: Финландия, Украйна, Исландия, Норвегия

Трета урна: Словения, Ирландия, Албания, Черна гора

Четвърта урна: Грузия, Гърция, Турция, Казахстан

Лига С

Първа урна: Румъния, Швеция, Армения, Люксембург

Втора урна: Азербайджан, Косово, България, Фарьорски о-ви

Трета урна: Северна Македония, Словакия, Северна Ирландия, Кипър

Четвърта урна: Беларус, Литва / Гибралтар, Естония, Латвия

Лига D*

Първа урна: Литва / Гибралтар, Молдова

Втора урна: Малта, Андора, Сан Марино, Лихтенщайн

*в Лига D ще бъдат сформирани две групи по три отбора, като ще бъде изтеглен по един водач от първа урна и по два тима от втора.