Андрей Гюров: След толкова много години България се пробужда

Андрей Гюров: След толкова много години България се пробужда

Това, което се случи с нотата към Руското посолство, не е прецедент. Това отговори председателят на ПГ „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров след обръщението на вицепремиера в оставка Корнелия Нинова. Нинова настоя Народното събрание да приеме решение, като орган, който изпълнява контрол върху изпълнителната власт, министърът на външните работи да отмени нотата за експулсиране на 70 руски дипломати и служители.

Гюров каза, че му е било много интересно да чуе какво се е случвало в пленарна зала преди четири години. Той попита какво трябва да се случи, за да се разбере в тази държава, че българският национален интерес трябва да се отстоява и припомни, че ситуацията на липса на реципрочност по Виенската конвенция е от дълги години и никой от парламентарно представени сили, от управляващите, не си е помръднал пръста да направи нещо, за да защити националния интерес.

„Чухме от Възраждане и ИТН, че Кирил Петков бил опасен за България, вероятно позовавайки се на инструкции от госпожа Захарова. Какво означава всичко това – означава, че Кирил Петков е опасен за руските шпиони и агентура в България“, каза Гюров.

Председателят на ПГ на ПП попита затова ли правителството на Кирил Петков е в оставка. Кирил Петков бил излъгал пред всички в залата, коментира Гюров изказването на Тошко Йорданов.

Сега чуваме за нова версия от службите. Как стана така в рамките на два дни? Кой ги притисна, така че те да си сменят мнението? Тук беше казано, че има доклади, има списъци, на база на които се е позовал премиерът, и на която база Външно министерство е взело тези решения, коментира Гюров.

Чудя се на какво се дължи тази реакция, дали е реакция на арестите на европрокуратурата, чието присъствие вече започна да дава плод или тази истерия е във връзка с това, че от днес България започва да получава пълните количества газ по азерската връзка. След толкова много години България се пробужда, България се освобождава и промяната продължава, каза Гюров.

Тошко Йорданов отговори, че Гюров прави внушения, че ИТН вардят някакви руски шпиони. Вие снощи бяхте там и Външно ясно заявиха, че те са предложили друга процедура по реципрочно намаляване, коментира Йорданов.