Америка спря „Виагра“-та на Русия

Америка спря „Виагра“-та на Русия

Американската фармацевтична компания „Viatris“ спира доставките на препарата „Виагра“ под формата на таблетки в Русия, съобщиха от Министерството на промишлеността и търговията на Русия, цитирани от ТАСС и Интерфакс.

Властите в Русия обаче побързаха да успокоят мъжете, които приемат медикамента. От руското здравно министерство заявиха, че  има възможност за производство на препарата и на територията на Русия, тъй като са покрити технологичните изисквания от 8 местни фармацевтични компании.

По данни на промишленото министерство от януари до септември м.г. производството на медикаменти срещу еректилна дисфункция в Русия се е увеличило с 11 процента, а продажбите на тези лекарства са скочили с 15 на сто.

Преди дни лекари от медицинския център „Хънтингтън“ обявиха, че приемът на „Виагра“, както и на други медикаменти за еректилна дисфункция при мъжете, може да намали рискът от ранна смърт. Изследване е показало, че при мъжете, приемащи подобни лекарства, рискът от смърт заради сърдечно-съдови заболявания е намален с 39%, допълват от Газета.Ру.

На руския пазар има достатъчно аналози на „Виагра” със същата активна съставка, но предупреждават, че продаваният срещу рецепта препарат има редица противопоказания и трябва да се приема само по лекарско предписание.

Според проучване на Центъра за развитие на съвременни технологии, от юли до септември 2022 г. руснаците са закупили с 88% повече опаковки лекарства за еректилна дисфункция в сравнение със същия период на 2021 г. За три месеца руските граждани са закупили 2,7 млн. опаковки и са похарчили около 2,1 млрд. рубли за медикаменти за вдигане на самолета.

Средно на 10 000 възрастни мъже са продадени 558 опаковки от препарата. Лидери са Краснодарският край, Санкт Петербург, Московска област, Камчатски край и Москва.