Може ли жената да носи гените на предишен партьор

Може ли жената да носи гените на предишен партьор

Теорията на телегонията, която експертите по генетика изследват, предлага, че майчиният организъм може да прехвърли черти на предходния партньор на жената към децата си, дори ако този партньор не е биологичният родител на децата.

Това може да се случи, ако този предходен партньор е биологически по-силен от истинския баща.

Спорове сред учените продължават дълго време, като някои смятат, че това явление, наречено телегония, съществува само при определени видове с вътрешно оплождане и не е особено характерно за хората.

Но с развитието на технологиите и възможностите за по-точни наблюдения на процесите в женската полова система, се появяват аргументи в подкрепа на възможността за телегония и при хората.

Експертите отбелязват, че предходният партньор на жената може да оказва решаващо влияние върху потомството, което означава, че той, а не биологичният баща на децата, може да влияе върху генофонда на потомството.

Научно обяснение е, че семенната течност носи генетична информация и част от нея може да достигне до яйчниците и зародишния епител в женския организъм. Така сперматозоидите, като се разпадат до гени, могат да проникнат в клетките на зародишния епител. Този процес води до създаването на яйцеклетки, носещи гените на предходния партньор, които се проявяват чрез признаци в следващото поколение.

Въпреки че телегонията е доказана при множество експерименти и наблюдения в животинския свят, теорията все още е предмет на дебати в контекста на човешкия геном.