7-килограмов тумор извадиха лекари в Пловдив (СНИМКИ)

7-килограмов тумор извадиха лекари в Пловдив (СНИМКИ)

Лекарите от Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив отстраниха огромен тумор от яйчника на 62-годишна жена. Рекордното образувание е с размери 55 см и тежи 6,9 кг.

Преди около година тя забелязва физически промени в областта на корема. В началото не обръща достатъчно внимание на проблема, като го отдава на общо нарастване на своето тегло. След като са направени допълнителни изследвания, се установява, че всъщност става въпрос за бързорастящ тумор в областта на яйчника.

Започва дълго лутане в различни лечебни заведения, в които да бъде извършен по оперативен път премахването му, но не се намира екип, който да се ангажира с подобен тип сложна операция. Тумори с подобни размери са рядко срещани, а отлагането на операцията усложнява още повече случая, тъй като образуванието продължава да нараства с бързи темпове.

Така жената попада в Клиника по акушерство и гинекология с ръководител проф. д-р Екатерина Учикова, дм. Специалистите решават да поемат случая и да оперират жената. Тежката операция продължава близо 2 часа, като лекарите успяват успешно да премахнат тумора в пълния му обем. Екипът на клиниката, който извършва  интервенцията е: д-р Борис Керезиев, д-р Николета Парахулева-Рогачева, д-р Мина Рухини, д-р Тошко Каменов – анестезиолог, и Анна Политова – операционна акушерка.

По време на операцията лекарите установяват неприятни разраствания, които в 80% от случаите говорят за злокачествен тумор. Добрата новина за пациентката е, че след направените хистологични изследвания, тези прогнози не се оправдават.

Жената вече е изписана и възстановяването ѝ протича добре в домашни условия.