Учени: В телата ни има пластмаса

Учени: В телата ни има пластмаса
Снимка: БУЛФОТО

Освен, че критично замърсява природата и околната среда, всяка година хората вдишват, изпиват или изяждат средно около 75-120 хиляди микрочастици пластмаса. Най-често вредните вещества попадат в организма на човека при консумация на риба или при пиене на вода от пластмасова бутилка.

Изследването е на канадски учени, които са анализирали хранителните навици на жителите на мегаполисите и са съпоставили научните данни за концентрацията на микропластмаса в хранителните продукти. Резултатите сочат, че жителите на развитите страни поглъщат с храната и водата около 40-60 хиляди микрочастици пластмаса (с размер по-малък от 5 мм). Още 35-60 хиляди частици се вдишват с въздуха.

Защо са толкова много? Съществуват данни, че на всеки 100 км преход от гумите на колата във въздуха се отделят около 20 г пластмасов прах. Той попада във въздуха, отмива се с дъжда в канализацията, включва се в екосистемата и оттам в организма на животните и рибата, които човекът консумира.

Изследванията показват, че микропластмасата уврежда стомашно-чревния тракт и черния дроб. Влияе негативно върху ендокринната система, може да предизвика чревно възпаление и дори рак на дебелото черво.
Канадските специалисти прогнозират, че скоро тези микрочастици ще присъстват във всички продукти. Все пак има възможност да се намали скоростта им на натрупване в организма. Достатъчно е да спрем да пием вода от пластмасови бутилки.

Снимка: БУЛФОТО


СПОРЕД ДРУГО ИЗСЛЕДВАНЕ 

данните са още по-стряскащи. Хората консумират по 5 грама микро- и нанопластмаса всяка седмица – еквивалент на една кредитна карта, съобщи Евронюз.

От най-отдалечените дълбини на океана до най-дълбоката част на белия дроб микропластмасата изглежда е навлязла във всяка част от живота ни, включително в стомашно-чревния тракт на човека. Медицинският университет във Виена наскоро публикува проучване в списание Exposure & Health, което показва, че средно по пет грама пластмасови частици навлизат в стомашно-чревния тракт на човек седмично.

Предишни проучвания вече установиха наличие на частици в човешката кръв и органи. Установено е също така, че микропластмасата вреди на неродените бебета. От 50-те години на миналия век насам хората са произвели над 8,3 милиарда тона пластмаса, като 79% от нея е попаднала в депата за отпадъци и в естествената среда.
Изхвърлената пластмаса се разпада на микро- и наночастици, които попадат във водните пътища и почвата. Микропластмасата, която е с размер между 0,001 и 5 милиметра, и нанопластмасата, която е по-малка от 0,001 милиметра, в крайна сметка навлизат в хранителната ни верига чрез морските дарове или дори плодовете и зеленчуците. Те могат да попаднат в организма и когато пием от пластмасови бутилки, като хората, които пият по 1,5 до 2 литра вода на ден от такива бутилки, приемат 90 000 пластмасови частици годишно.