Кирил Петков: Смятам, че е редно да дадем оръжие на Украйна

Кирил Петков: Смятам, че е редно да дадем оръжие на Украйна

„Това правителство много пъти ясно е казало, че ние осъждаме агресията на Русия. Мястото на Украйна е в ЕС. Това е тяхната сигурност. Като Кирил Петков, не като премиер, за мен военна помощ е абсолютно правилното нещо да се направи. Но в случая съм премиер, имам коалиционни партньори, които имат ясни „червени линии“ и моята задача, не е да се правя на най-смелият“.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков по повод поляризираните мнения за или против България да подпомогне Украйна с оръжия.

„В момента „Демократична България“ казват: „Това е нашата „червена линия“, БСП казват: „Това е нашата „червена линия“. Трябва да помислим. Затова ще ги поканя да отидем заедно в Киев, защото не може човек да има по-информирано решение отколкото, когато е там. Надявам се, че тази седмица, докато парламентът е в почивка, ние ще си свършим работата като лидери и всеки ще направи стъпка назад, ще помисли колко е важна стабилността на България и каква трябва да ни е общата позиция, вместо да хвърляме червени линии и да махаме знамена“, заяви Петков пред Нова.

Премиерът се надява БСП и „Демократична България“ да намерят общ език, а „Продължаваме промяната“ ще бъде лидер в този диалог.
„Тримата ми коалиционни партньори трябва да спрат да мислят партийно. По време на война трябва да се мисли държавнически“, посочи Кирил Петков.

Снимка: БУЛФОТО