Куркумата помага на мозъка

Куркумата помага на мозъка

При деменция мозъкът произвежда все по-малко стволови клетки, което допринася за проблеми като загуба на паметта. Но една подправка може да противодейства на тези ефекти, като стимулира производството на стволови клетки с цели 80%. Руският невролог д-р Александа Алехина споделя, че това е куркумата.

Коментираното заболяване е съвкупност от заболявания, характеризиращи се с постепенно намаляване на мозъчната функция. При пациентите с него невроните в целия мозък се увреждат и умират – комуникацията между тях се нарушава. Това води до свиване на засегнатите области на органа. Но някои съединения в куркумата могат да насърчат растежа на нови неврони в мозъка.

„Куркумата е добре известна със своето биоактивно съединение куркумин, което действа като противовъзпалително средство в мозъка, подобрявайки когнитивната функция при пациенти с алцхаймер. Подправката съдържа второ биоактивно съединение – art-turmerone, което може също да предложи защита срещу невродегенерация чрез увеличаване на стволовите клетки“ – казва неврологът Александра Алехина.

„В мозъка на хората, живеещи с болестта на Алцхаймер, има малко от тези клетки. Процесът на създаване на нови неврони чрез неврогенеза е признат за потенциално лечение на болестта на Алцхаймер. Това се дължи на факта, че неврогенезата пряко засяга образуването и запазване на паметта“, допълва лекарят.