Скъпотията в българските магазини

Скъпотията в българските магазини

Цените на основни храни в Европа драстично се различават от тези у нас, показа проверка на ТВМЕДИА.

Наш екип се озова в Германия, където освен да обиколим старинни кътчета, музеи (някои от които бяха безплатни) и красиви градчета, решихме и да наснимаме какво е положението по щандовете им. 

Равносметката никак не е приятна, макар че от 2007  г. сме част от голямото европейско семейство, от което би следвало да се наблюдава поне бегло уеднаквяване в цените на масовите хранителни продукти.

Че няма да стигнем немците по доходи и стандарт на живот е ясно, но не спира да ни измъчва въпросът защо био масло по немските витрини се намира за по 2 евро, а у нас същото удари 8 лв. за 250 гр. (при 780 лв. минимална работна у нас, срещу 3100 лв. минимална в Германия).

Аналогична е ситуацията при тестените изделия – пастата и хляба, козметиката, перилните препарати, месото и колбасите, всички видове млечни продукти, плодове и зеленчуци. Бебешки храни и био пюрета са под 1 евро, намират се за по 70 цента, докато у нас едно немско пюре буквално и преносно удря 5-6 лв. 

Сладките изкушения също им излизат за жълти стотинки, предвид размера на тамошните доходи.

Вярно е, живеем в пазарна икономика. Тя обаче като че ли последно време се гаври с българския народ. Таван на цените няма и не може да има, което позволява на всички търговци, вносители, дистрибутори и екслузивни представители да си слагат каквито размери на цените поискат. Регулация няма. Комисия за защита на потребителите и Комисия за защита на конкуренцията все повече изглеждат като фантомни органи – всички сме чували за тях, но никой не ги е виждал.

И така – като във всяка развита държава, така и в Германия цигарите и хазартът предвидливо и нарочно са по-скъпи, тъй като са вредни и се смятат за обществени пороци. Идеята е да са максимално недостъпни. У нас, естествено, е точно обратното.

Цигари и електронните им производни, пиенето и хазартът са лесно достъпни дори за учениците, за сметка на храни и услуги, дрехи, транспорт и т.н.

А сега малко живи примери с реални снимки.

Обикновен готов блат за торта в българските вериги достигна 7,40 лв. Намерихме същия продукт в Германия за 99 цента, тоест под 2 лв. 

Немска марка масов сапун, предпочитан от жените и у нас, в Германия се намира за под или около 1 евро. Преди няколко дни направихме снимка на същия сапун, който удари 3,40 лв. за брой в известна козметична верига.

Друг пример – много хора забелязаха, че не само цените на храните стигнаха тавана. Козметиката също скочи с над 50%. Утвърдена на пазара от години марка дезодорант у нас се намира между 8 и 10 лв., в зависимост от веригата и промоцията. Същият део спрей в Германия струва 1,95 евро. 

Екип на ТВМЕДИА е посещавал Италия, Испания, Франция, Гърция, Словения, Словакия, Хърватска, Португалия. Били сме и извън ЕС – Турция, Сърбия, Македония. И няма да си кривим душата – такава скъпотия като нашата никъде не сме виждали. 

Някои хора ще кажат – да, но в България данъците са ниски. Така е. В ЕС колкото повече печелиш, толкова повече данъци се удържат на работещия. В интерес на истината в Германия също се оплакват, че електроенергията, транспортът, топлоенергията и храните са поскъпнали осезаемо преди няколко месеца.

Усещането за бедност обаче сякаш не е такова, каквото е у нас.

А темата за здравеоазването дори няма да я отваряме – за нея друг път. Там няма лекар, който да не е изцяло покрит от здравната им каса. Медицински услуги на частно почти не се срещат.

ФАКТИ ЗА СРАВНЕНИЕ 

Мининална работна заплата България 780 лв. (398 €)

Средна работна заплата България 2022/2023 г. е в порядъка на 2000 лв. (1000 €)

Минимална работна заплата в Германия е 1 584,00 EUR на месец (06.2020 г.) (3 100 лв.)

Средната заплата в Германия през 2023 г. е 4093 евро (8 005 лв.) спрямо предходната година този показател нараства с 2,81% – стойността му се равнява на 3981 евро.

Размерът на плащането зависи от вида работа и региона на Федерална република Германия. По-конкретно най-малко получават средно шофьорите на автомобили – 2293 евро, а най-много хирурзите. Средните им доходи са около 5500 евро.

Средният доход на учителите в Германия е 3600 евро.

Средната заплата в Мюнхен е една от най-високите в страната. През 2023 г. размерът му е около 4330 евро (8700 лв.).