Събарят незаконни гаражи в София

Събарят незаконни гаражи в София

Продължава премахването на незаконните гаражи в София, изникнали като гъби навремето из почти всички квартали на столицата, видя ТВМЕДИА.

От март месец влезе в сила наредба за тяхното събаряне, а багери могат да бъдат забелязани почти ежедневно.

От район „Триадица например се похвалиха, че само за 3 дни на ул. „Златни врата“ при бл. 97 и 98  (кв. „Стрелбище“) са били премахнати почти 70 клетки. Останалите 5 клетки ще бъдат премахнати с допълнителни технически средства, защото гаражите са бетонирани за земята и са свързани помежду си с арматурни елементи.

„Поставените в противоречие със закона гаражни клетки са един от големите проблеми на столичните квартали. За съжаление в повечето случаи собствениците им отказват да ги премахнат доброволно и затова се налага принудителното им отстраняване от страна на общинската администрация“, заяви в началото на кампанията кметът на района Димитър Божилов.

Аналогична е ситуацията в район „Слатина“, където може би има най-много незаконно построени гаражи – около 1000.

Кметът на общината Георги Илиев посочи, че всички гаражни клетки в квартала рано или късно ще бъдат премахнати.

През 2012 г. са регистрирани около 800 такива гаража. Но има и още. Целта на регистрацията е била да се знае къде са те и да се установят собствениците, казва Илиев, цитиран от БНР.

Процедурата предвижда предупреждение за доброволно премахване на бетонната клетка, а ако това не се направи от собственика (когато той е ясен), общината го прави, но сметката се изпраща на гражданина, на чието име е регистриран съответният гараж.

Премахване на клетка струва 1800 лв. с ДДС.

На оголените места ще бъдат правени паркоместа, уточняват кметовете.

Снимка: Столична община