Яйцето чуква 80 стотинки за Великден

Яйцето чуква 80 стотинки за Великден

Яйцата ще чукнат 70-80 стотинки очаквано преди Великденските празници. Това прогнозират собственици на магазини, които в последните няколко месеца „обират пешкира“ от недоволството на своите клиенти заради скъпотията и високата инфлация.

„Няма как да обясниш на редовен клиент, че тази цена не сме я измислили ние в магазина. Тя се образува от производството по цялата верига насам, преди да дойде в нашия щанд. Хората обедняха, пазаруват свито, само от крайна необходимост. Моите продавачки непрекъснато търпят лошо отношение и дори подмятания заради завишените цени. Сега очакваме същото преди Великден. Според мен яйцето ще удари 80 стотинки и това няма да е изненада“, заяви пред ТВМЕДИА Лидия Маркова, която има малка бакалийка в столичния кв. Редута.

В момента яйцата са между 55 и 65 стотинки, в зависимост от производителя, вида на кокошките и дали са био производство. Яйца от „щастливи“ кокошки пък струват още повече. Малки еко ферми предлагат такъв тип яйца. Птиците се отглеждат свободно в големи дворове и се хранят основно с треви и по-малко с фураж от зърно, царевица и слънчоглед. Тези, отглеждани в клетки, се хранят изцяло с готови смески, затова и цената им е по-евтина. Класът по закон трябва да е отбелязан на кутийката или кората. 

Междувременно по фермерските пазари признават, че в селата около София масово млади хора завъждат кокошки за яйца.

„Не само заради високата цена в магазина. А и заради качеството на продукта. Хората с къщи около София си ги гледат без проблем, хранят децата си с истински протеини. Една добра носачка струва между 18-26 лв., снася през ден, а някои дори всеки ден. Инвестицията си заслужава. В Долни Богоров всяка неделя има животнски пазар“, каза още Маркова.