Певици слабеят с инжекции за диабет

Певици слабеят с инжекции за диабет
Преди пластичните операции, диетите и филтрите в Инстарам


Инжекционен разтвор, предназначен за хора с Диабет тип 2, масово се използва от жени, за да топят излишни килограми. Това потвърдиха за ТВМЕДИА магистър-фармацевти от няколко града в страната. 

Става дума за веществото Семаглутид, а въпросното лекарство се казва Оземпик. Среща се и в други медикаменти кликни тук. Цената му в свободна продажба е около 200 лв. за една писалка, а за хората с диабет се отпуска за цена от 2-3 лева след т.нар. реимбурсация по Здравна каса.

„Купуват го свободно и лица без диабет. Лошото е, че по този начин ощетяват хората, които наистина имат нужда и са болни. Това не са медикаменти, които можеш просто ей така с лека ръка да прекъсваш“, заяви пред ТВМЕДИА аптекарка от София. 

Лекари са запознати с феномена и казват, че модата тръгва от Америка, но бързо се пренася и в Западна Европа, а вече и у нас.

„Опасното е, че липсват каквито и да било клинични проучвания как този препарат ще влияе в дългосрочен план на организма. Според мен хора с болни бърбреци, висока пикочна киселина и компроментиран черен дроб никога не бива да докосват Оземпик“, заяви д-р Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.

Не само чалгапевици прибягват до писалката „Оземпик“. Масово се купува и от бизнесдами, които могат да си позволят въпросния препарат. „Оземпик“ се поставя веднъж седмично и унищожава апетита до степен, в която човек може да издържи дни без да се храни. Отделен е въпросът кой има финансова възможност да дава по 200 лв. на седмица за лекарството.

(ВИДЕО – Предупрежденията на д-р Радослав Тошков за прием на Оземпик от здрави хора):

Притеснени родители споделят в интернет, че ако има качествен контрол в аптеките това няма да се случва. По закон „Оземпик“ в свободна продажба се отпуска само с рецепта, но то се продава и без такава.

Затова хора с инсулинова резистентност настояват лекарството да се отпуска единствено с протокол за диабетно болни.

„Както не може да си вземете тежки успокоителни като бензодиазепините, така трябва да стане и с Оземпик. Ако искате да си купите Ривотрил – няма да можете без поименна зелена рецепта. Задължително протокол за този и без това оскъден и труден за намиране инжекционен разтвор“, пишат притеснени пациенти в групата Диабет България във фейсбук.

„Официално с писмо разбираме, че доставки на Оземпик няма да има до края на януари“, заяви специално за ТВМЕДИА управител на аптека в столичния кв. „Дианабад“.

„Брат ми е с инсулинова резистентност. Не намира Оземпик никъде у нас – пътува чак до Гърция, за да си го набави. Там струва над 100 евро. В Турция пък изобщо го няма“, разказа за ТВМЕДИА Стефка П. от Пазарджик.

Галена преди


В артистичните среди смятат, че опасната тенденция е въведена по нашите географски ширини от фолкпевицата Галена. Изпълнителката на „Пайнер“, която междувременно е и жури в „Гласът на България“, сигурно вече е под 45 килограма. В бранша повечето певици предпочитат да са слаби и се подлагат на всевъзможни диети и режими, за да имат тънки осанки. Впрочем – на прицел заради килограмите си от няколко години е Деси Слава, която е отключила ендокринно заболяване. Ангелогласната певица признава, че се чувства ужасно да чете за себе си коментари, че е заприличала на свиня или слон. „Имам проблем с хормоните. Много е лесно да обиждаш, когато си здрав“, казва Деси Слава в едно от последните си интервюта. 

„Едно да си с нормално телосложение, а съвсем друго е да минеш в графа „концлагерист от Аушвиц. Повечето инфлуенсъри задават на децата грешни норми и идеали“, пишат в интернет разтревожени за децата си майки на тийнейджърки.

Галена преди години. Снимка: БУЛФОТО


„Вече нямам позната, която да не си бие инжекции с лекарство за диабет, за да отслабне“, заяви артистът и певец Иво Димчев неотдавна в студиото на bTV.

В предаването „Преди обед” той коментира какъв е ефектът на медикамента върху здрав човек.

„Всичко започна от Галена”, заяви Димчев.

Той разказа, че инжекцията се бие в корема и спира апетита за около седмица. Самият Димчев пробвал да отслабне по този начин, но се отказал, защото да него това се оказало непоносимо.

„Чувствах се като парцал, през цялото време ми се спеше, не ти се яде нищо“, разказа изпълнителят на мегахита „Баница”.

Директорката на Радио София Ива Дойчинова, която също беше гост в предаването, допълни, че и тя знае за тази опасна тенденция. Дойчинова сравни ситуацията с манията по райския газ и коментира, че достъпът до въпросното лекарство за диабет е напълно свободен. Освен това той се продава и в козметични салони и се осигурява от специалисти, които се занимават с поддържането на слаба фигура.

Галена сега

„Галена е лош пример за подражание. Тя буквално е подменила самоличността си. Тонове операции на лицето – като се започне от носа, корекция на размера на ушите, направила си е устни, гърди, вежди, какво ли не. И, да – отслабнала е драстично. Но питам се аз – такива ли жени трябва да са пример за подражание?“, пише Явор Маринков в коментар във фейсбук.

„Ако дъщеря ми пожелае да си бие инжекция за диабет, за да отслабне… просто не знам как ще се почувствам! Хора, съзнавате ли какви опасни тенденции задавате? Моето дете е с леко наднормено тегло, готова е на всичко, само и само, за да отслабне! Срамота е, че такива „звезди“ дават наклон на живота на децата ни! Отвратена съм“, казва на свой ред Мира Попова.

 

Иво Димчев също опитал с Оземпик, но се чувствал зле и го спрял

 

Супер слаба Галена