Охлаждане! Ще има ли спад в цените на имотите?

Охлаждане! Ще има ли спад в цените на имотите?

През последните няколко месеца се наблюдава охлаждане на имотния пазар. Част от купувачите, особено онези, които нямат големи готови спестявания, се отдръпват, казаха експерти на дискусия за състоянието на имотния пазар в страната.

“Ако миналата година средно за едно жилище имаше по трима кандидати, в началото на тази година станаха двама, а сега има само един. Има вече купувачи, които казват: “Стига, това ми е лимитът и не мога да дам повече”, каза изпълнителната директорка на “Адрес” Гергана Тенекеджиева. Според нея около 20% от кандидатите да купят жилище са се отказали в последните 2-3 месеца.

Според Антон Андонов, шеф на друга голяма имотна агенция – “Ера България”, тенденцията е започнала непосредствено след войната в Украйна и поне засега се дължи на общата несигурност. Очакванията за повишаване на лихвите по ипотечните кредити също охлаждат ентусиазма и напоследък сме свидетели как дори само приказването за това повишение кара хората да се отдръпват и на пазара е настъпило едно равновесие между предлагане и търсене, каза Тенекеджиева, цитирана от „24 часа“.

Тенденцията се потвърждава и от последните данни на Агенцията по вписванията за сключените през второто тримесечие имотни сделки.

В столицата, където пазарът на жилища е най-оживен, ръстът на сключените сделки през второто тримесечие е под 1 процент, а на годишна база е само 3,5% на фона на двойно по-високия – 8,7%, през първото тримесечие.

Тенекеджиева напомни, че пазарът на имоти в България не реагира много бързо на промените. При световната финансова криза през 2008-2009 г. например броят на сделките е тръгнал бавно надолу и дъното на пазара е отбелязано чак през 2012 г. Според нея същото ще се случи и сега – спадът ще продължи и предстоящото повишение на лихвите ще го ускори, но това най-вероятно ще се случи чак догодина. “Поне засега няма индикации, че лихвите по ипотечните кредити ще се повишат у нас в рамките на 2022 г.”, смята Борислав Гостев, ръководител на управление в ОББ.

Неотдавна ТВМЕДИА писа, че панелка в кв. „Младост“ вече е по-скъпа от някои апартаменти в центъра на Атина.

„Въпрос на време е този розов балон да се спука“, смятат някои експерти.