Натурален сок изгори стомаха на 8-годишно дете

Натурален сок изгори стомаха на 8-годишно дете

Бутилирано сокче е изгорило хранопровода на 8-годишно дете. За това разказа Нова телевизия.

Семейство от Русе било на почивка в Златни пясъци през февруари, когато се е стигнало до отравянето на детето.

Детето си взело сокче след вечеря, то е било в бутилка, която е била добре затворена, разказа майката на 8-годишната Радостина. Детето отпило и веднага се почувствало зле, от устата му започнала да излизя пяна. От рецепцията на хотела са извикали бърза помощ. А възстановяването на детето във варненската болница „Св. Марина“ е продължило до 23 февруари.

От хотела са обяснили на родителите, че за първи път имат проблеми с такива сокове. Лекарите обаче били категорични, че Радостина е отровена, но не казали на родителите с какво, разказа бащата Ивайло.

Засегнати са били както хранопровода на детето, така и на част от стомаха.

Във варнеското пето районно управление е постъпил сигнал и той е проверен и докладван на прокуратурата, съобщиха от полицията. Цялото количество от сока, открит в хотела е иззето и дадено за експертиза.

От агенцията за безопасност на храните също са проверили хотела, в който е станал инцидента, както и при производителя. А всички количества от партидата са спрени от продажба.

ПОДОБЕН СЛУЧАЙ ПРЕЗ 2018 

Млад мъж бе приет в „Пирогов“ с изгаряния на хранопровода, след като пил натурален сок. 23-годишно момче си купува натурален сок от столична бензиностанция. Случаят е от 2018 г. 

В болницата  му правят изследвания, които показват зачервяване на лигавицата на устната кухина, както и повърхностни промени на хранопровода и стомаха. Според пострадалия това са последствията от глътката сок. Дали това е така обаче, лекарите не могат да потвърдят. На този въпрос отговор търсят и от Българската агенция по безопасност на храните.

От фирмата-производител на натуралния сок са категорични, че, ако проверката докаже, че имат вина  ще поемат отговорност. Но според тях изгарянето няма как да е от техен продукт.

Единственият химикал, които използват е натриева основа.  С нея се мият машините преди да започне производството. Партидата, част от която е и сокът, от който потърпевшият твърди, че се е изгорил, е произведена преди около година. Една партида е 40-50 хиляди бутилки. Затова от фирмата смятат, че, ако в една бутилка беше попаднала основа, то щеше да има и в другите.