Метамфетаминът – хит сред младото поколение

Метамфетаминът – хит сред младото поколение

Метамфетамин и амфетамин са първенци по предпочитание сред подрастващите. Това сочи Национално представително проучване сред учениците от 8-и до 12-и клас, проведено в края на 2021 г., извежда като най-често употребявания стимулант амфетамина (5,5% от юношите), следван от кокаина (4,9%), хашиша (4,8%), екстази (3,9%) и метамфетамина (3,4%).

„Високите дози и честата интензивна употреба могат да създадат предизвикана от употребата “амфетаминна психоза”, характеризираща се с параноидни налудности, халюцинации и нехарактерно агресивно или насилствено поведение. Метамфетаминът, чиято употреба наскоро предизвика смъртта на две млади жени в София, е мощен, силно пристрастяващ стимулант, който засяга централната нервна система.  Той най-често е бял кристален прах без мирис и с горчив вкус, който лесно се разтваря във вода или алкохол“, заяви пред „24 часа“ детският клиничен психолог Юри Кацаров.

Според него причината за увеличения брой деца, посягащи към дрогата е, че това се случва, за да не ги мислят за „лузъри“. Това обаче крие опасности, често фатални и непоправими, особено за психиката и мозъка, който се уврежда необратимо.

„Подобно на амфетамина, метамфетаминът предизвиква повишена активност и приказливост, намален апетит и еуфория. Въпреки това метамфетаминът се различава от амфетамина по това, че при равни дози много по-големи количества от метамфетамина достигат до мозъка, което го прави по-мощен стимулант. Освен това има по-дълготрайни и по-увреждащи ефекти върху централната нервна система“, разяснява д-р Кацаров.

„Дългосрочната злоупотреба с метамфетамин има много негативни последици, включително зависимост. Освен че са пристрастени към метамфетамин, младите хора, които го използват продължително, могат да проявят симптоми като значително безпокойство, объркване, безсъние, смущения в настроението и агресивно поведение, психоза, параноя, халюцинации, безсмислени повтарящи се движения, промени в мозъчната структура и функция, дефицити в мисленето и двигателните умения, загуба на памет и др.

Той припомни, че именно метаметамин е дрогата, открита в кръвта на Георги Семерджиев, който уби две невинни млади момичета на бул. „Черни връх“ на 5 юли.