Лош сценарий: Минималната работна замръзва на 710 лв. до 2025 г.

Лош сценарий: Минималната работна замръзва на 710 лв. до 2025 г.

Има голяма вероятност правителството да замрази минималната работна заплата в размер на 710 лв. до 2025 г.

Поне това е записано в средносрочната бюджетна прогноза на Министерството на финансите, която беше пусната за обществено обсъждане през пролетта.

Синдикатите от КНСБ и „Подкрепа“ категорично са против МРЗ да остане в този си вид. От КНСБ поискаха минималната заплата от 1 юли 2022 г. да стане 760 лв., но от министерството на Асен Василев не планират такава промяна.

От „Подкрепа“ пък заявиха, че няма да подкрепят бюджета, ако в него не бъде заложено увеличение на минималното възнаграждение у нас.

„КТ „Подкрепа“ няма да подкрепи бюджета, ако включва замразяване на минималната работна заплата“, категорична бе пред  bTV икономическият съветник на синдикалната организация Ваня Григорова.

„За“ увеличение на размера настоява и социалният министър Георги Гьоков. Няколко пъти той заяви, че ще се бори от 1 януари 2023 година МРЗ да достигне до 800 лв. От ведомството, подопечно на Асен Василев обаче са песимисти, че тези искания ще могат да бъдат осъществени.

„Инфлацията е огромна, парите се обезценяват. 710 лв. не е сума, с която човек може да живее“, смятат синдикалните организации.