Кръчмар №1: Няма да спазваме никакви мерки, съсипаха бизнесите ни!

Кръчмар №1: Няма да спазваме никакви мерки, съсипаха бизнесите ни!

По никакъв повод няма да оставим или да допуснем, или да спазваме каквито и да било ограничения, каквато и да било затваряне, наложено от това правителство.

Това заяви Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията (БА3).

„Първо се спряха всички КОВИД мерки – 60:40, ДДС на бира и вино, 35 евро на седалка за чуждите оператори за идване в България. Това правителство, тези хора година и половина целенасочено рушат туризма. И когато ние казахме, като става дума за ДДС мярката и за 60:40, и помолихме да не се стига до махане на тези мерки, тъй като СЗО още март месец казаха, че това не е краят на коронавируса, не бяхме чути, никой не направи среща с нас“, заяви още Алибегов, цитиран от агенция „Фокус“.

„На прага сме на нова вълна, абсолютно неподготвени откъм икономически мерки, в бюджета няма нищо заложено за евентуални компенсации за евентуална КОВИД вълна“, посочи той.

„За 60:40, ако помните, писахме на Еврокомисията в Брюксел. Те ни отговориха, че ако нашето Министерство на туризма напише обосновано писмо защо мярката трябва да продължи в България, където имаме абсолютно основание и заради близостта с Украйна, с войната, и заради това, че КОВИД все пак още не е отшумял, те могат да дадат зелена светлина и нотификация за удължаване на мярката.

Нашето Министерство на туризма не пусна това писмо, съответно мярката беше прекратена. Нашето Министерство на туризма също така не направи нищо и за спирането на 35 евро на седалките на чуждите оператори, както и за ДДС ставката за вино и бира“, допълни Алибегов.

Нека не противопоставяме хляба срещу нашия бранш, призова Алибегов.

„Две години слушаме противопоставяния. Първо срещу учители – заведения срещу учители, после срещу лекари – заведения срещу лекари. Тази мантра се изчерпа вече. Спокойно можеше да се намали ДДС-то на хляба и на брашното. А между другото, нали разбрахте, че за брашното е станала грешка при гласуване в зала, помните, нали?

„Ставката на хляба и брашното е над 85 милиона за бюджета. Ставката на бира и вино е 9 милиона, сметна Алибегов. „Кажете ми вие, сериозно ли тези 9 милиона ще компенсират нещо от тези 85? Жизнено важни 9 милиона за нашия бранш бяха, абсолютно неважни за бюджета, капка в морето е това. 85 милиона е загубата в бюджета от брашно и хляб. Ама нека се намалят и двете ставки, това е много хубава мярка за хляба“, отбеляза ще Ричард Алибегов.

Снимка: БУЛФОТО