Клиентите поръчват пица с две чинии

Клиентите поръчват пица с две чинии

„Клиентите ни са притеснени. Поръчват си пица с две чинии. Или стоят цяла вечер на една салата. Или на едно основно ястие“. 

Това заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в студиото на „България сутрин“ по Bulgaria On Air.

По думите му високата инфлация постави своя отпечатък и върху заведенията за хранене. Като отворим менюто, често цената не е същата в сравнение с предишния месец.

„Този скок се наблюдава от 2019 насам. Много ще кажат: „Да, получавате компенсация за ток, намалено ДДС, защо цените са високи?“, компенсацията, която получават всички за ток, е 200 лв. за над мегават час. Тоест, ако стигнем 200 лв. без компенсации, това би било 3 пъти по-скъпо от 2019 година. В момента токът, след компенсация, е 3-4 пъти по-скъп, отколкото 2019 година. Този ток е по-скъп за всички, нашите цени се формират от това какви разходи има дадено заведение“, посочи той.

В същото време клиенти се оплакват от бруталната скъпотия, не само в хранителните магазини, а и по заведения и ресторанти.

„Когато една увяхнала салатка струва 20 лв., или когато една пица с доматен сос и малко кашкавал струва 25 лв, или когато едно тънко парче торта под 10 лева не може да се намери, говорим за наглост и от страна на собствениците на заведенията. За тези цени от кухнята трябва да изнасят прекрасни чинии, с качество и направени с мерак. Много често получаваме чинии със съдържание, което прилича на повърнато“, коментира за ТВМЕДИА Юлияна Радославова, която за празника на жената 8 март попада в ресторант на централната „Витошка“. Разочарована е, както от обслужването и ниското ниво на сервитьорите, така и от нещата, които се сервират. Накрая нейната компания плаща висока сметка, а приятелките остават недоволни от мястото и са категорични, че няма да повторят.

Храненето по ресторанти вече се оказва цяло приключение – като се започне от нивото на сервитьорите, премине се през качеството на храната и нейното приготвяне и се стигне до сметката, която изненадва дори най-големите бохеми…

„В нашия сектор от 2019 насам всичко е скочило по 3-4 пъти. Хората, които ни карат продуктите – производители и вносители, са вдигнали минимум 2 пъти цените към нас. А заведенията са вдигнали цените от 12 до 15%. Говорим за масовите заведения. За разлика от хранителните стоки, където става въпрос за 5-10 вериги, тук говорим за бизнес, където всеки сам си преценя как ще изглежда цената в менюто. От всички 23 хиляди търговски обекта в България над 90% са семеен бизнес. Един може да продава шопската салата за 10 лв., друг може да прецени, че неговият разход за шопската салата е 8 лв., а друг може да я продава за 12 лв.“, допълни Алибегов.

Той е категоричен, че техният бранш е част от българската икономика.

„И когато бензинът е по-скъп, газта е по-скъпа, токът е три пъти по-скъп, разходите за персонал са се вдигнали за последните 2 години, няма как да кажем: „Ама заведенията вдигнаха цените“. Но не може да актуализираме менютата нонстоп. Имаше период в началото на година и края на миналата година, когато ежеседмично получавахме мейли от нашите доставчици, че цените се вдигат с 5%, след това още 4%. Имаме спад на потреблението, да, заведенията са пълни, но на определени празници. Спадът е около 20% спрямо миналата година. Хората си поръчват или само основно, или само салата, или една пица с две чинии. Хората са притеснени“, подчерта председателят на Българската асоциация на заведенията.

В неговата верига последната актуализация се е случила през септември месец.

Попитан какво ще се случи, след като компенсациите им приключват през месец март, Алибегов отговори: „Мисля, че служебният кабинет ще поеме политика за удължаване, или трайно да падне цената на тока. Много хора от нашия бранш минаха на газ, защото тя беше много по-евтина, отколкото електричеството. Тези хора в последната година и половина няма 1 лв. компенсация, плащаха двойно по-големи сметки, отколкото ние за ток. Много от тях не успяха и да оцелеят“, добави Ричард Алибегов.

От думите му става ясно, че има огромен отлив на кадри в бранша. 

„След тях не идва нищо, секторът стои още като несигурен за хората. Абсолютно никакъв интерес няма. Принудени сме да работим с хора от чужбина, което също оскъпява крайния продукт. В последните години заради всичко около 18% от заведенията затвориха врати, но това са данни от началото на миналата година, трябва да се актуализират. Те се натрупаха много неща – Ковид-19, война, нямаше време да се възстанови финансово секторът“, категоричен бе той.

СНИМКА: БУЛФОТО