Илияна Йотова: Ще се събере комисия по помилване на Иванчева

Илияна Йотова: Ще се събере комисия по помилване на Иванчева

Още следващата седмица ще се събере комисията по помилване към президентската институция по казуса „Иванчева“. Това заяви в „Панорама“ вицепрезидентът Илияна Йотова.

По думите й в президентството няма мотивите за присъдата от страна на съда и документите, които се изискват от страна на самата Иванчева. Имат само писмо-молба от нейния адвокат. Ще се прегледат документите, ако изобщо те стигнат до президентството, каза Йотова.

Днес тя е получила писмото от адвоката на Десислава Иванчева за помилването й, но още очаква документи по казуса.

Вицепрезидентът е оптимист за съставяне на редовно правителство:

„Не можем да се оставим винаги да слушаме какво решение се взема в Европа, за да го изпълним и ние.“

Със съжаление тя отбеляза, че не вижда кога ще се намери край на ужасяващата агресия и насилие, случващи се в Украйна. „Най-лошото е, ако свикнем с това, че в центъра на Европа има война. Свикването с войната би било най-тежката присъда за днешното общество, не само българското, европейското, световното. Трябва да бъдем доста по-силни“, коментира вицепрезидентът, като уточни, че войната в Украйна е война в Европа.

На въпрос какво е събудил у нея инцидентът край Елхово, при който загина млад граничар, Йотова посочи, че не е справедливо да се твърди, че всички спим.

„Това не е справедливо нито за хората, които са на границата, нито към тези, които взимат решения. Този инцидент нямаше да е възможен, ако бяхме си свършили работата като институции и държава през последните 10 г. Въпросът не е само български“, отбеляза тя. И добави, че след войната в Сирия Европа не може да намери своите силни и адекватни политики по отношение на миграцията, а остарял и неработещ документ като Дъблинското споразумение все още е в сила и 6-7 г. не е поправен.