Божидар Божанов предлага закон срещу троловете в интернет

Божидар Божанов предлага закон срещу троловете в интернет

“Демократична България” с идея за Закон срещу троловете в интернет. “Ние предлагаме в предизборна обстановка социалните мрежи да са длъжни да прилагат мерки за идентифицирането на неистински профили”, каза бившият министър Божидар Божанов.

От партията са посочили няколко примери за идентификация на фалшиви профили. Те са такива, които използват: VPN, за да заобиколят някакви ограничения; фалшиви профилни снимки; несъответствие в имената; използване на различна азбука при регистрация и др.

Според Божанов мнозина, които споделят непопулярно мнение онлайн смятат, че ще бъдат санкционирани. Депутатът обаче обясни, че те не влизат в категорията на “троловете”.

“Троловете са неистински профили – регистрирани от хора, които не са това, направени са от човек или фирма”, обясни той. “Няма да е цензура. Водещият принцип е да запазим свободата на словото. Това значи не само да публикуваме какво мислим, а някой да не го удави в пропаганда, да не го задуши чрез докладване”, посочи още Божанов пред Нова телевизия.

Според него социалната мрежа Facebook разполага с нужния ресурс да прилага подобни мерки и да санкционира троловете като премахва техните профили.

Божанов даде още няколко примера за идентификация на фалшиви профили. Като такива той посочи ниските нива на “харесване” на даден пост, който обаче има много “споделяния”; масово присъединяване към групи веднага след регистрация; както и масово добавяне на приятели, които не са свързани помежду.

Ако след докладване на фалшив профил, той не бъде премахнат от Facebook, компанията ще бъде санкционирана с процент от глобалния годишен оборот, обясни още Божанов. “Така предвижда европейският регламент, на база на който стъпваме, за да уредим това нещо. Така че има стимул да се спазва”, посочи той.