ЕК иска да ликвидира българската роза

ЕК иска да ликвидира българската роза

България настоява да бъде постигнато изключение за етеричните масла в подготвяните европейски промени за употребата на веществата, заяви вицепремиерът Атанас Пеканов в отговор на депутатски въпрос.

Той е свързан с притесненията на розопроизводителите, че с подготвяните промени в Брюксел ще бъде забранена употребата на продукта им в хранителната и козметичната индустрия.

Пеканов обясни, че се работи заедно с други държави – членки, на политическо и експертно ниво, именно за етеричните масла да бъде направено изключение в текстовете.

„Изключително  важно е, трябва да кажа, предприемането на съвместни действия от повече държави членки, това е ключово за желания резултат да се постигне това изключение“, заяви вицепремиерът.

Според Туристическа картата на България районът „Розова долина“ се състои от 19 общини: Антон, Гурково, Златица, Казанлък, Карлово, Копривщица, Мирково, Мъглиж, Николаево, Павел баня, Панагюрище, Пирдоп, Сливен, Сопот, Стрелча, Твърдица, Хисаря, Чавдар и Челопеч.

Страната ни остава най-големият производител и съответно износител на розово масло в света.

Конкуренция винаги са били Франция и Турция, където също има солидно количество розови насаждения, но качеството на българската маслодайна роза е несравнимо, признават експерти по етерични масла от цял свят.

Като маслодайни в света се отглеждат 4 вида: Rosa damascena (роза дамасцена), Rosa centifolia (столистна роза), Rosa gallica (стамболска роза) и Rosa alba (бяла маслодайна роза). В България основно расте дамасцена, а приложението ѝ далеч не е само в козметиката и парфюмната промишленост – дамасцена се използва и във фармацията заради добрите си лечебни свойства.

ТВМЕДИА припомня, че ЕК предвижда промени, според които етеричните масла, розово и лавандулово, да се приравнят с химически продукти. От Брюксел още преди година изразиха намерение да инициират определени промени в регламент от 2006 година, включващи разширяването на някои понятия:

„От тук идва опасението  дали етеричните масла от растения, включително розовото и лавандуловото масло, да попаднат в обхват на допълнителни регулации и допълнителни отговорности по отношение на тях“, коментира бившият служебен министър на земеделието Явор Гечев и бе категоричен, че България ще се противопостави остро на това.Преди време Гечев заяви, че  земеделското ведомство ще изпрати писмо до Европейската комисия, с което държавата ни ще се обяви против приравняването на естествените етерични масла към химически продукти. Писмото на Министерството ще бъде препратено и до всички български евродепутати, за да изразят своето становище и да се формира национална позиция по отношение на казуса.„Не само ние, но и Франция изрази скептицизъм. Аз не мисля, че ще се стигне до вкарване на етеричните масла от растения към този механизъм от допълнителни регулации и ние като държава ще вземем всички мерки“, изрази надежда Гечев. Той допълни, че България формира над 50% от пазара на розово масло и е сред най-големите производители на лавандулово масло и не можем да се примирим с подобен сценарий.