Деца 9-18 г. да се ваксинират срещу папиломен вирус

Деца  9-18 г. да се ваксинират срещу папиломен вирус

Момчета и момичета на възраст 9-18 години да се ваксинират срещу човешки папиломен вирус. Това становище е изпратено до Министерството на здравеопазването от Българската педиатрична асоциация, каза пред журналисти доц. Йорданка Узунова, началник на клиника „Педиатрия“ в болница „Лозенец“.

Съществува национална програма, чрез която ваксината сега се осигурява безплатно за момичетата на възраст 9-12 години, припомни тя. По думите ѝ в бъдещата национална програма, освен ваксиниране и на момчетата, трябва да се заложи постигане на ваксинационен обхват над 90 на сто сред момичетата и 50 на сто сред момчетата – до 2030 година. предава БТА.

Ако момчетата не се ваксинират, остават като резервоар на вируса, каза доц. Антоанета Томова, началник на отделение по медицинска онкология и онкологични заболявания в гастроентерологията в Комплексен онкологичен център – Пловдив. По думите ѝ четвърти стадий на рак на маточната шийка доста трудно се поддава на лечение и често е с фатален край. Само три процента от родителите проумяват, че трябва да ваксинират децата си срещу човешки папиломен вирус, за да не се заразят с него по време на житейския им път. Вирусът може да доведе до рак на маточна шийка, на вагина, на пенис, на глава – шия, дори на бял дроб, каза още доц. Томова.

Пожизненият риск от заразяване с човешки папиломен вирус е огромен и вероятно няма човек на планетата, който да не се е срещнал с високорисковите папиломни вируси, каза доц. Илия Карагьозов, председател на Българската асоциация по онкогинекология. По думите му най-важните стъпки, които трябва да се предприемат за борба с човешкия папиломен вирус, са ваксинационна програма, национална скринингова програма на популационно ниво и адекватно обучени гинеколози.

Доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България посочи, че България отново изостава в сравнение с другите държави, в които ваксината е налична и посочи, че в съседна Румъния срещу човешки папиломен вирус са ваксинирани над 100 хиляди момичета.

Ваксина имаме, програма имаме, но тя не се изпълнява, а смъртността от рак на маточната шийка се увеличава, каза проф. Радка Аргирова, председател на Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз и председател на Българското дружество по медицинска вирусология.

Противопоказанията за ваксината са само доказани алергии срещу съставките ѝ и профилактиката винаги е много по-евтина от лечението, изразиха единното си мнение експертите в дискусията.

Всички участници ще се обединят в Коалиция HPV, която ще бъде неправителствена, експертна организация, с цел подпомагане на усилията на Министерството на здравеопазването. Коалицията да изисква всяка година отчет как се изпълнява програмата за ваксиниране срещу човешкия папиломен вирус, предложи проф. Аргирова.