Ангел Кунчев: Водата по българското Черноморие е безопасна

Ангел Кунчев: Водата по българското Черноморие е безопасна

Морската вода по българското Черноморие е безопасна за къпане и към момента няма данни за приближаващо замърсяване. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев относно притесненията за замърсяване след изливането на водите от язовира „Нова Каховка“ в Черно море, пише News.bg.

Здравните власти взимат проби за микробиологично замърсяване от 92 места по Черноморието, като отклонения засега не са установени. Няма данни за замърсяване и в Румъния, където първо би достигнала потенциално опасна вода.

Кунчев отбеляза, че от много говорене се опитваме да си създадем проблем, който в момента не съществува. Той уточни, че няма как да се дадат гаранции, че следващата година всичко ще е наред, но отново подчерта, че в момента няма никакъв проблем с водите за къпане.

Кунчев изрази мнение, ако има някакво замърсяване, то ще бъде или с разлив на нефтопродукти, или с предмети, които плават и няма как да се разтворят или утаят във водата. Рискът при тях обаче не бил голям. Това, че ще намерим такива предмети, не значи, че водата е опасна за къпане, поодчерта здравният инспектор.

Към момента забрана за къпане в морето заради изливането на водите от „Нова Каховка“ е обявена единствено за Одеския залив.

„Нещата не се случват за минути и часове, зависи от морските течения и климата, но морската среда, по принцип, не е кой знае колко добра за микроорганизмите, тя има ефект на самоочистване, така че аз лично не очаквам проблеми, но затова се вземат проби – ако има нещо, да вземем мерки“, обясни Кунчев.

През летния сезон здравните власти ще обръщат специално внимание освен на морската вода, и на хигиената в детските лагери.

Кунчев отбеляза, че в 40-годишната си практика на епидемиолог не е виждал човек, разболял се от инфекциозно заболяване от морската вода. Заразявали се най-вече от храната или от лоша хигиена.

Здравният инспектор предупреди, че децата са най-уязвими еи по тази причина се контролират специално зелените училища.