467 лв. минимална пенсия, 247 лв. остава пенсията за старост без стаж

467 лв. минимална пенсия, 247 лв. остава пенсията за старост без стаж

Как пенсионерите да изчислят с колко ще се вдигнат доходите им разясни социалният министър Георги Гьоков. По думите му има много спекулации по темата.

„Изчисляваме индивидуалната пенсия по 10% + 60-те лева, твърдо за всички, които нарекохме COVID добавка”, обясни министър Гьоков. Това е предложението на социалното министерство и НОИ пред НС.

„Тук трябва да добавим и корекционните добавки. Става въпрос от 50 стотинки до към 60 лева. Така по сметките минималната пенсия ще стане 467 лева”, обясни министър Гьоков.

„Ако някоя пенсия остане под 467 лева, пенсионерът все пак ще получава 467 лева. Идеята ни е да запазим покупателната способност във времена на инфлация”, обясни социалният министър.

Предложението на социалното министерство за определяне на минималната работна заплата е тя да се изчислява като 50% от средната, обясни министър Гьоков.

„По наши сметки се пада около 770 лева. От 1 януари ще приложим това правило. Настояването ни беше това да се случи от 1 юли. Не знам как ще се развие инфлацията, но смятам, че някъде около 800 лева ще се наложи да бъде минималната работна заплата от януари 2023 г.”, изчислява министърът.

Пенсията за старост (без стаж) се запазва на 247 лв.