Засичат камери и телефони заради изчезналия безследно Александър

Засичат камери и телефони заради изчезналия безследно Александър

Прокуратурата официално разследва отвличане на търговеца на криптовалути Александър Алтънбашев.

Това една от водещите версии по разследването, събощиха на брифинг от прокуратурата.

„Води се разследване за отвличане, за което се предвижда наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода“, съобщават от прокуратурата. От държавното обвинение обаче все още не разполагат с категорични данни, че бизнесменът е отвлечен. Ако тази версия се потвърди, отвличането вероятно е свързано с неговия бизнес.

Криминалистите вече разполагат с разрешение от съда за използване на трафични данни, които ще помогнат да се установи последното място, на което е бил включен телефонът на издирвания.

По време на брифинга разследващите отказаха да отговорят на въпрос дали мъж с прякор Ториното е бил разпитван в СДВР по случая. Заради началния етап на разследването, даването на повече информация, би затруднила работата на криминалистите, мотивираха се от обвинението.

Припомняме, че столичният бизнесмен, занимаващ се с търговия с криптовалути е в неизвестност от 23 май.
Мъжът е изчезнал след среща в „Младост“. Сигналът за изчезването е подаден от сестра му и приятелката му. След това престанал да отговаря на мобилния си телефон, а по-късно джиесемът бил изключен.

„Имаме подаден сигнал от негов роднина, че не може да се свърже със своя брат“, разкриват от прокуратурата.

Пред разследващите сестра му разказала, че видяла мъж на около 28-30 години да влиза в дома на брат й. Ключ от жилището обаче имала само тя, поради което се усъмнила, че става дума за нещо нередно. Разследващите се съмняват, че непознатият вероятно е търсил флашка с информация, тъй като Алтънбашев е известен в IT средите като търговец на криптовалути и често е коментирал тези теми по медиите.

Близо до жилището на търговеца има камери за видео наблюдение. Те вече са иззети и се проверяват.