Вятърът в София събори фасада на училище

Вятърът в София събори фасада на училище

Силния вятър успя да събори част от изолацията на сградата на 45 ОУ „Константин Величков“ в столицата.

Няма пострадали хора. Фасадата е ремонтирана през 2012 година, заяви кметът на район „Илинден“ Иван Божилов.

„Срещу природата не можем да се борим. Страхотни пориви на вятъра е имало през нощта, в района имаме паднали дървета, в момента описваме сигнали. Създадена е организация за премахване на тези, които са върху пътната мрежа. Тук ще дойде техника, с която да може да съберем падналите стиропор и боклуци“, посочи Божилов

Той уточни, че мястото в училището ще се обезопаси и няма да се допускат деца наоколо. Ще бъде направен ремонт на сградата, но все още не знае колко средства ще са нужни. Това ще стане ясно след като се опишат щетите.

„Уважаеми съграждани, призовавам за особено внимание предвид силните пориви на вятъра днес. Моля за бдителност при придвижване по тротоарите. Призовавам гражданите на територията на Район „Илинден“ да не остават на открито, защото има опасност от наранявания от падащи отломки от сградите и други предмети. Добре е да затворите плътно вратите и прозорците в дома си, да приберете незакрепени предмети от терасите си, ако са на открито! Благодаря за разбирането!“, казва във Фейсбук районният кмет.

Междувременно от Столчина община съобщиха, че само днес над 130 сигнала са подадени на спешния телефон 112. Обажданията са предимно за паднали или наклонени дървета и счупени клони в различни райони на София. Най-много са сигналите от  районите „Витоша“, „Лозенец“, „Илинден“ и централна градска част.