Ваксина срещу едра шарка пази от маймунския вирус

Ваксина срещу едра шарка пази от маймунския вирус
Д-р Христиана Бацелова

Хората, ваксинирани срещу едра шарка (вариола) карат много леко маймунската шарка. Това заяви епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

„Контактът трябва да е близък и дълготраен, не е чак толкова лесен за заразяване вирусът. Има лечение, има препарат, който е одобрен от ЕМА за приложение срещу маймунска вариола, до една десета от заболелите ще умрат от тази инфекция.

Протича по-тежко при неваксинираните срещу човешката вариола, така наречената едра шарка, да не я бъркат с варицела. Може да протече тежко, но може да протече и като самоограничаваща се инфекция, ваксинираните срещу едра шарка боледуват много по-леко“, уточни Бацелова по БНТ.

По думите ѝ заболяването е характерно за Африка.

„Доизяснява се връзката между случаите в Европа. Няма регистриран случай през годините в България. Заболяването не е непознато. Заразяването е по въздушно-капков механизъм, отделя се вирусът – издишан, изкашлян, изкихан, при говор. Могат да се заразят чаршафи, кърпи за миене на ръце и лице, за къпане“, допълни д-р Християна Бацелова.

Тя допълни, че най-голям риск болните представляват за близките в дома си и за медицинския персонал.

Случаи на маймунска шарка са регистрирани във Франция, Германия, Великобритания и Белгия, съобщено беше и за заразен в Гърция.