Създатели на една от „стабилните“ криптопари на съд

Създатели на една от „стабилните“ криптопари на съд

След срива на „стабилните“ криптовалути през последния месец съоснователят на водещата сред тях, Terra, е изправен пред съдебно дело, заведено от засегнати инвеститори. Съдят До Куон в наказателни и граждански дела, като има и разпореждане за конфискуване на активите му. Бизнесменът е обвинен както в измама, така и в незаконно набиране на средства.

Според корейското информационно издание Munhwa, инвеститорите в UST и LUNA са подали искове в съда, настоявайки да се конфискува имуществото на Куон незабавно, докато тече съдебното дело за измама. През последните дни стана ясно, че малко преди краха на “стабилната криптовалута“ Terra нейните съоснователи са ликвидирали офисите на Terraform Labs и са обявили ликвидация на фирмата.

Някои пазарни наблюдатели вече определиха случилото се като закономерна еволюция на ново поколение финансова измама от типа „пирамида“. Други наричат случилото се „Лемън Брадърс на криптовалутите“.

Очаква се през следващата седмица още хора, засегнати от срива на криптовалутите, да заведат дела срещу съоснователя До Куон и Даниел Шин за измама и незаконно набиране на средства. За момента се знае, че се готви иск от група, която вече наброява над 1500 души.

Адвокатското дружество LKB & Partners, което се е заело със съдебните дела, постоянно събира нова информация по случая. На сайта си то има и формуляр, който засегнатите жертви могат да попълнят, за да установят контакт и да се присъединят към иска.

Снимка: CC0 Public Domain