Украинка роди на 58 г., шашна българските лекари

Украинка роди на 58 г., шашна българските лекари

Истинско чудо на медицината се случи днес в Бургас. 58-годишна украинка роди живо и здраво бебе и шашна родните лекари. Невероятната история разказа Татяна Кристи, основателка на фондацията „Открито сърце“. 

„За всички, които питат днес за състоянието на родилката Валерия – днес тя роди прекрасно момиченце -Виктория. Майката и детето са добре. Ще ви държа в течение за развитията. Нямам търпение да се видим с нея и детето и да поговорим за належащите й нужди. Благодаря за съпричастността. Медицината казва, че шансът да се забременее по естествен път след 50 години е под един процент. При Валерия, която е на 58 тези шансове бяха почти нула, някои данни казват един на милион. Бебето Виктория победи статистиките. Да са живи и здрави!“, каза в съобщение Кристи, която от ден първи помага на украински бежанци да намерят у нас подслон и достоен живот. 

 

ИСТОРИЯТА

 

Валерия е на 58 години. През последната година, докато помагам на украински бежанци в България, се натъкнах на какви ли не човешки истории и съдби, но една от най-забележителните е историята на украинската балерина Валерия Яроцкая.
Тя е бежанка в България от седем месеца – пристигнала е съвсем сама. Дъщеря й, която е на 25 години, е заминала като бежанка за Канада.
„Защо сте в България, защо не заминахте с дъщеря си?“
„Канада е много далеч за мен. Аз исках да съм в България. Обичам много тази страна. Посещавала съм я неведнъж като турист. Имам прекрасни спомени от това място. Тук идвах много пъти с покойния си мъж.“
Валерия е вдовица от пет години, наскоро загубва и майка си и баща си. Войната я оставя съвсем сама в Киев. Започва ново приятелство и разбира, че е бременна, независимо, че през последните 20 години се е опитвала да има второ дете…
„Не можех да си представя да не запазя това дете. В тази ужасна война има толкова много смърт… Това дете е мое спасение, моя котва, а годините са просто едно число,“ казва балерината.
Валерия е посветила целия си живот на балета. Работила в Националната опера, била е преподавател в Академията за танци и в Киевската академия на изкуствата.
Сега живее на квартира в Равда. Останали са й още малко спестявания. Иска да се завърне към балета и преподаването, когато войната свърши. Дарителите на „Втори дом“ с Наталия Елис в Пловдив, помогнаха със средства за хоспитализация и други неща от първа необходимост.

След раждането на детето, ние, от Фондация „Открито сърце“ще отидем при Валерия на място и ще направим всичко възможно тя да има комфорт след раждането и в първите месеци на нейното ново майчинство. Ако някой желае да помогне –

Фондация „Открито сърце“
IBAN BG47RZBB91551014552199

СНИМКИ: ТАТЯНА КРИСТИ