Световноизвестен йога гуру дойде на крака при наш министър

Световноизвестен йога гуру дойде на крака при наш министър
Духовният учител Садгуру е популярен от Индия до Америка

60-годишният Джаги Васудев, известен като Садгуру, е индийски мистик, превърнал се в абсолютна звезда в Америка в последните години, а според New York Times той е признат автор на редица  бестселъри. През 1993г. създава благотворителната фонадация Isha, която предлага безплатни програми, звързани с йога и личностно израстване на хората по целия свят, включително Индия, Америка, Синагапур, Япония и Австралия. Садгуру не влиза в представата ни за типичният гуру, който е спуснал върху себе си мистичен ореол и живее в изолиран ашрам край Хималаите. Той използва всички средства на съвременните медии за реклама, за да популяризира дейността си, a във фейсбук страницата си има над милион и половина последователи.

Вчера Садгуру пристигна в България, а на родна земя се срещна с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов. Поводът – международната кампания за опазване на почвата на планетата. 

Някои от любимите дейности на Садгуру са карането на мотор, голфа и укротяването на змии. Безпорно той е един от сложните образи на нашето време, успяващи да съчетаят източните практики със западните забавления.

Садгуру е известен със своята мъдрост и цитатите му обикалят ежедневно интернет пространството. Ето някои от неговите мъдри слова:

„Ако познаваше болката на дървото, на животното или на което и да е същество, така както познаваш болката на собственото ти тяло, щеше да се грижиш за всички неща добре“

„Истинският демократичен подход не прибягва до забрана на нечие мнение“

„Вчера се включих активно в международната кампания за повишаване на осведомеността и промяна в отношението към опазване на почвите на планетата Save Soil (Спасете почвата). Проведох среща с духовния индийски водач Садгуру – инициатор на движението и основна фигура във вдъхновяваща кампания, която провежда, преминавайки с мотор през столиците на 25 държави от Великобритания до Индия.
Почвата е една от ландшафтните сфери, които поддържат живота на нашата планета, но, уви, е най-подценяваната, знаем много малко и не се грижим достатъчно за нея. Почвата е този общ най-голям организъм, който ни изхранва. Но заради човешките дейности голям процент от нея деградира, хумусният хоризонт намалява и това е предизвикателство за поколенията след нас. Отговорното поведение изисква да я опазваме, като създаваме възможности за увеличаване на хумусния слой. България има голямо почвено разнообразие, но както в останалите страни, така и у нас, заради различни земеделски практики сме предизвикали процеси на деградация. ЕС предвижда мерки, но е важно и посланието на Садгуру – да насърчим фермерите в посока опазване на почвите. Важно е земеделците да знаят, че увеличаването на биологичния елемент в почвата ще допринесе за по-голямо плодородие, защото се намалява нуждата от наторяване и пръскане с препарати. Необходимо е да се въведе стандарт от поне 3% хумус в почвата, за да е продуктивна тя и в бъдеще, написа Сандов във фейсбук.

Според данните на движението Save Soil, 52% от почвата в света вече е със силно влошени качества. При сегашните темпове 90% ще бъдат с ниски показатели до 2050 г. Половината от горния почвен слой на планетата е изгубен през последните 150 години – така всяка секунда губим един декар почва. Почвата се превръща в пустиня и загубата на биоразнообразие е навсякъде. Според прогнозата, спадът в производството на храни ще е над 40% за 20 години.
Снимки: Борислав Сандов/facebook