Психиатрията е пълна с деца с психози след опит на трева, райски газ и наркотици

Психиатрията е пълна с деца с психози след опит на трева, райски газ и наркотици
Бутилка райски газ. Продава се съвсем свободно дори в интернет. Даже има опция за доставка до конкретен адрес.

Всеки, който смята, че пушенето на марихуана, вдишването на „модерния“ райски газ и приемът на наркотици са безобидни действия, е поканен лично от мен в Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“. Нека всеки сам се убеди с очите си какво се случва при нас – ако преди беше рядкост, то вече стана рутина да имаме по 5-6 случая на седмица на тийнейджъри с много тежки психози след употреба на гореизборените вещества. 

Това заяви директорът на лечебното заведение д-р Цветеслава Гълъбова, която е психиатър с дългогодишна практика. Тя бе поканена в ефира на bTV, за да коментира поголовната употреба на райски газ, който е особено популярен сред деца и подрастващи.

За проблема съобщи първо ТВМЕДИА, след като публикува разказ на майка, станала неволен свидетел на парализирано дете, което не може да ходи след вдишване на въпросния газ. Валентина Стоева посетила болница заради друг проблем и тогава се натъкнала на страховитата гледка. Детето не можело да се движи вече 3-ти месец, тъй като изкушението да опита райски газ надделяло, но после употребата му увредила до неподозирани мащаби цялата неврна система. 

Въпросните бутилки с газ се продават свободно абсолютно навсякъде – от дискотеки и клубове, до сайтове в интернет, които даже предлагат доставка до посочен адрес. 

Лекарите са категорични, че вдишването на райския газ води до необратими последници за психиката, нервната система, а понякога дори един опит завършва със смърт. 

„Всички родители трябва да се стреснат. Бих искала наистина с очите си да видят как изглежда една психоза. Абсолютно неадекватно поведение на личността, парализа на крайниците, блокаж на цялата нервна система, припадъци, изгаряне на носоглътката и какво ли още не. Медиите, лекарите, училището, но най-вече родителите, защото те са в основата, е крайно време да обърнат внимание на този проблем. Не говорим с децата си. Не ги стряскаме за опасността да се увредят завинаги, докосвайки се до трева, наркотици или газ. Трябва да се промени изцяло поведението на обществото. Много майки и бащи смятат, че осигурявайки лукс правят много за децата си. Не, луксът и охолният живот не възпитават вътрешни морални устои у подрастващите. А ние крещящо имаме нужда от личности със стабилни устои, които да поведат България напред“, посочи д-р Гълъбова.

И допълни:

„Стремежът на родителите непрекъснато да осигуряват забавление за децата също играе лоша шега за всички. Защото трявба да ги научим, че животът не е непрекъснато забавление. В него има трудности, отговорности, изпитания. Учейки ги на безкрайно забавление ние самѝ ги тласкаме да се изкушават и посягат към забранените субстанции. А после започва тежката битка със зависимостта“, категорична е психиатърката. 

Тя заключи, че би било грешка държавата да подема еднократни кампании за опасността от наркотиците. 

„Не бива да е кампания, а постоянно напомняне, че тези неща съсипват животи, рушат семейства и убиват децата ни“, смята тя.

„Имам млади пациенти, които отключиха тежки шизофрении след употреба на трева и наркотици. Тези млади хора са инвалидизрани доживот. Мозъкът им е изпържен. Те са като зеленчуци вече. Страшно е като личен лекар да имам такива случаи с мои пациенти. И трябва да ви кажа, че дори психиатрите не могат да ги оправят повече“, разказа специално за ТВМЕДИА д-р Павлина Николова, личен лекар в София.

Наскоро ТВМЕДИА ви разказа историята на майка, случайно станала свидетел на дете с парализирани крайници след употреба на райски газ. 

Текстът на притеснената Валентина Стоева обиколи групите за майки и деца в социалните мрежи. Припомняме ви преживяното от г-жа Стоева без редакторска намеса:

„Новата тревожна мода сред младежите.
Онзи ден се наложи да придружа дъщеря ми до спешно отделение. Малко след нас пристигна младо момиче – без придружители, треперещо и босо, с ужасно затруднено дишане и конвулсии. Нямаше епилептичен пристъп или ковид.
Тръгнахме си по едно и също време. Нея я изпратиха към Токсикология да се лекува, защото от 3 месеца не можела да ходи заради дишане на райски газ от балони, а преди това си поръчвала 3 месеца.
Тези балони ги продавали в заведенията и дори можело да си поръчаш у дома. Оказва се, че дори можеш да пазаруваш 24/7 според описанието в един от сайтовете за такива продукти (на мен си ми приличат на опиати отвсякъде).
Само дето диазотният оксид причинява редица увреждания – дефицит на B12, мегалобластна анемия, неврологични увреждания…
Ако познавате деца, които има вероятност да залитнат по тази нова мода, разкажете им. Ситуацията е ужасяваща“.

ТВМЕДИА публикува и коментар от друга майка, пряко засегната от употребата на райски газ:


„Райският газ може да е смъртоносен! Синът ми по време на операция, при анастезия с райски газ, изпадна в малигнена хипертермия и едва го спасиха. Трябваше да му се сложи антидот Дантролен в рамките на един час и после лежа 4 дни в реанимация. Има смъртни случаи от анестезия с райски газ, затова вече не се ползва по болниците“. 

 

По темата работи: Димана Дойчинова