Протеин от мухи произвеждат българи

Протеин от мухи произвеждат българи

Българската биотехнологична компания „Насекомо“ произвежда протетин от мухи, който ще се влага във фуражната и селскостопанската индустрия, научи ТВМЕДИА.

Протеинът, извличан от муха тип „Черен войник“ ще се превръща в храна за рибки, кучета и котки, както и във всички останали храни за домашни любимци.

Черен войник – мухата, която ще похапват рибки, кучета, котки, зайци и др.


Фирмата вече е изградила нещо като мини цех край София – до с. Лозен. Компанията има амбиции скоро да вдигне голяма фабрика на наша територия, след което такава и в Европа. Ентусиастите са включили в работата си софтуерно инженерство и изкуствен интелект, за да подобряват процеса на производството. Мухите се отглеждат в изцяло затворени помещения и по всички стандарти и изисквания, уточняват от „Насекомо“.

„Протеинът, който извличаме е аналог на рибеното брашно и соевите фуражи. Продуктът е високопитателен и укрепва здравето на животните, прави ги дълголетни“, казват от компанията.

Очаквано, не липсват и критични мнения по темата. Откакто ЕС разреши за консумация насекоми и буболечки, голяма част от българите са на нокти. Вчера от Агенцията по храните увериха родното население, че брашно и протеини от насекоми ще бъдат изрично обозначени на етикета с по-големи букви, така че всеки потребител да си прецени дали да го купува.

 


Според диеотлози тези продукти ще са много полезни за човешкото здраве, тъй като са добър източник на полезни мазнини, които са в правилното съотношение Омега-3 към Омега-6.

„Съдържат фибри, които отново са важни за доброто храносмилане, съдържат много витамини и минерали, съдържат повече калций от млякото и повече желязо от спанака“, заяви Кремена Дервенкова, съпредседател на Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми. Според нея България може да се превърне в „меката“ за производство на протеин от насекоми на Европа.

Очаква се по магазините скоро да се появят и първите тестени изделия с брашно от насекоми. Такива ще са макаронени изделия например. В Германия вече продават бургери с „месо“ от буболечки, както наскоро ТВМЕДИА ви информира. Цената е около 5-6 евро.

 

Близо 2 000 са насекомите в света, одобрени за консумация от Европейския съюз. За България това са домашен щурец, ларва на брашнен бръмбар, жълт брашнен червей и мигриращ скакалец.

Безвредни ли са обаче подобен тип протеини се питат мнозина. Отговорът е – не, не са безвредни. Особено за хората, които имат  предразположение към алергия към насекоми. Както и хората,  които вече имат установена алергия към ракообразни, акари, морски деликатеси – те трябва да са по-внимателни, избирайки да опитат продукти с насекоми. Или най-добре изобщо да не рискуват да ги похапват.

„Толкова малка, толкова елегантна…
Заради външността си – издълженото телце и формата, която наподобява броня, е наречена от откривателите си “Черен войник“. Изглежда така, все едно е готова да излети, но тя всъщност обича спокойствието и не си дава много зор. Живее много кратко – само няколко дни. Не се храни, докато е муха – няма уста, не прелита от храна на храна и не пренася зарази. Мухата Черен войник набавя всичките необходими хранителни вещества докато е в стадий на ларва. Запознайте се с нашия основен актив“,

написаха от „Насекомо“ и си навлякоха критична дискусия във фейсбук страницата на компанията, видя ТВМЕДИА.

 

ВЛАДИСЛАВА ДАРАКЧИЕВА: „Що за извратено творение на генното инженерство и на някой много болен ум – муха без уста, която не се храни, но пък е „Толкова малка, толкова елегантна… Заради външността си“… и е „основния актив“ на фирмата ви. Пази Боже основният актив на една фирма да е малка, елегантна муха без уста!

Отговорът на фирмата:

„Черната муха – войник (BSF), Hermetia illucens Linnaeus, е творение на майката природа! Нито е извратено, нито е човешко творение, нито е модифицирано по какъвто и да е начин. Може да повтаряте вашето твърдение в многократни Фб постове, но това няма да промени истината за малкото и наистина полезно насекомо. Черната муха – войник се среща предимно в тропиците и умерените региони по света. Във фазата си на муха, тя има една цел – да яйцеполага. Ето затова докато е в тази фаза, тя няма устен апарат, жило или храносмилателни органи – не хапе и не се храни през краткия си живот на муха. Храни се само докато е във фазата на ларва. Освен това, BSF е алтернативен източник на протеини, които могат да се влагат в аквакултури, фуражи за добитък и храна за домашни любимци“. 

Мария Али: Кой ви плаща да ядете тези извращения?

Не, Мария, не ги ядем. Извличаме висококачествен протеин, който може да се влага във фуражи за стопански животни и във висок клас храна за домашни любимци и рибки.

Автор на статията: ДИМАНА ДОЙЧИНОВА