Подземни босове искали главата на Гешев

Подземни босове искали главата на Гешев

Заплахи за отстраняване на магистрати и висши полицаи, вкл. на главния прокурор Иван Гешев, е засякла прокуратурата покрай разследване на престъпна група за разпространение на наркотици.

Това обявиха висши представители на държавното обвинение на сензационна пресконференция днес, водена лично от главния прокурор, съобщи OffNews.

По време на пресконференцията бяха показани много аудиозаписи от телефонни разговори и бяха прочетени бележки, намерени като доказателства по разследването. Бяха споменати имената на много публични лица – на знаковия за криминалния свят Красимир Каменов-Къро, на Бойко Борисов, на бившия банкер от КТБ Цветан Василев („Цецо от Белград“), на Асен Василев (споменат като „Кокорчо“), на бизнесмена Пламен Бобоков, на журналиста Димитър Стоянов от BIRD, на ПП и ДБ и много други.

Не бе посочено категорично какво се има предвид под „отстраняване“ – заплаха за живота или отстраняване от постовете.

От изложението, представено доста хаотично, стана ясно, че според прокуратурата група лица, поддържали пряк или непряк контакт с Къро, се борят за отстраняване на неудобни магистрати. Кулминацията на изложението дойде, когато Иван Гешев заговори как „Цецо от Белград“ дава неограничена сума за неговото отстраняване (от поста?) и че Бойко Борисов е бил предупреден, че ако Гешев не бъде сменен, „следващият Магнитски ще е той“. Двете твърдения се съдържаха в представените записи.

Цел на групата било и отстраняване на съдии и следователи от закритите спецсъд и спецпрокуратура, които сега са на други длъжности в съдебната система. Техните имена били намерени на принтирани листове, на които пишело „Вредители за уволнение“. Трябвало да бъдат отстранени и „Борислав от Икономическа полиция“ и ръководителят на отдел „Убийства“ – за поръчката били определени 400 000 лева.

По цялото разследване засега има двама обвиняеми с инициали Т.И. – за изнудване, и Д.Г. – за разпространение на наркотици. Първият е напуснал страната и ще бъде обявен за издирване. Вторият е задържан. Досъдебното производство е образувано на 14 септември 2022 г. след получен секретен доклад от служби за сигурност, посочиха от прокуратурата. То е започнало по разследване срещу престъпна група за изнудване и притежание на големи количества наркотици с цел разпространение и данъчни престъпления.

Обвинен за участие в групата около Къро: Информацията в списъците и флашките не е вярна

На финала на брифинга ръководителят на Националното следствие Борислав Сарафов попита риторично кое е общото кратно между всичко споменати лица – които нямат нищо общо в професионален план. И припомни, че от 2019 г. имало категорични данни, че Къро е готвел уб9ийството на общественик и издател, без да цитира името му.

Акцентите от сензационните твърдения на прокуратурата:

„Вредители за уволнение“

На 7 март т.г. в жилището на Т.И. разследващите намерили кутии с кокаин, както и лист хартия, на който били напечатани имена на магистрати (съдии, прокурори и следователи), а отгоре пишело „Вредители за уволнение“. Магистратите са от закритите специализирани съдилища и специализираната прокуратура, а срещу имената им били записани длъжностите, които сега заемат.

У другия задържан, Д.Г., са намерени голяма сума пари в евро и напечатан лист със следния текст (на английски език):

„Здравей, скъпи приятелю, доколкото разбрах, всичко е окей по темата. Продължавайте така. Когато приключим, ще сме всички щастливи. Изпращам ти парите за разноските на Димитър и нашите други приятели. Ако имаш нужда от повече, може да ми се обадиш или да се обадиш на Дорин. Ние сме в непрестанен контакт с човека от Белград и всичко е в синхрон. Така че ние сме почти на финалната права и скоро ще пием шампанско. Поздрави!“

В същото жилище е намерен и друг лист със следния текст на български език и две флашки:

„Здрасти! Имаме неограничено финансиране от Цецо от Белград за Гешев. Той поема лобистите от Щатите. Къро също е насреща и Овидио от Швейцария. Казаха, че са ти изпратили и материал за продажба от Цюрих. Важно е да намерим хора да пищят срещу Каскета. Ние ще им кажем какво. Тони Парфюма на Кокорчо също търси компромати и ще помага. После нашите хора ще си го поемат от Щатите, за да го приключим. Има и по-радикални варианти, но засега така действаме. Митко Ес.“

2 флашки с 15 записа между 5-има души

На двете флашки в жилището на Д.Г. са намерени 15 аудиозаписа с разговори между общо петима участници: обвиняемият Д.Г.; Красимир Каменов-Къро; неустановен засега журналист; неустановен приближен човек до Къро; Овидиу Семенски – с румънско и френско гражданство, обявен за международно издирване заради измама и участие в организирана престъпна група.

(На записа по-горе – от 12:50 минута)

„Е, тия са малоумни, казвам ти, Промяната – каквото кажеш, това ще направят“ – се чува в първия запис. Обаче, ще те пратя да видиш, наистина са мои хора, обаче, са много… некви, не знам, в некакъв друг свят живеят тея хора…“

И журналист в аферата

Друг запис от над час съдържа разговор на Къро, негов приближен и журналист, който не бе назован, но стана ясно, че се има предвид Димитър Стоянов от BIRD. Разговорът е проведен в ресторант в София, твърди прокуратурата.

„Тоя Мишо Наумов заминава. Ама крайно време е да си замине тоя човек. За дисциплинарно уволнение“ – се чува в записа.

Михаил Наумов е ръководител на отдел „Убийства“ в Национална полиция.

„Идеята знаеш ли каква е – с кули ли да ги ударим или тоз Митко да направи репортаж…“ – се чува още на записа.

Магнитски

“Хубавото е, че са казали на Бойко, че следващият Магнитски, ако не сменят Гешев, ще бъде той. Щото той Влади Горанов ги е земал тез пари от Черепа, ама къде ги е носил, нали се сещаш…“ – се чува на друг от записите. Записът е озаглавен „Митко от BIRD и човека на Къро“ – като прокуратурата уточни, че имената за файловете от флашките не са променяни.

Руска връзка?

По повод съдържанието на част от материалите от презентацията главният прокурор коментира: „Видях на едно място ВТБ. Ако това е руската банка, която е в санкционния списък на САЩ и е била акционер в КТБ, как това кореспондира със зловредното руско влияние и плащането от някои лица, които предстои да бъдат установени“. Иван Гешев подчерта, че ДАНС трябва да отговори дали това не представлява „зловредно руско влияние“ и дали не е „работа на организации и структури, което противоречи на ангажиментите ни към евроатлантическите партньори“.

Главният прокурор добави, че МВР и всички правоохранителни структури трябва да отговорят на въпросите кой, какво и колко плаща за опити за отстраняване и сплашване на магистрати и полицаи.

„Колко би струвал един закон за закриване на специализираните структури?“, попита Иван Гешев. – Логичният въпрос, който възниква, и може би г-н Зарков (служебен министър на правосъдието) трябва да отговори, е дали някои законопроекти, които са явно противоконституционни, са писани в Министерството на правосъдието или някъде на друго място. Същото важи и за един предишен сходен проект на една политическа сила“.

Гешев заключи, че става въпрос за организирана атака на „олигарси, мафията и… кой ли още не“ срещу държавни институции.