
Искате пухкав, мек и бухнал домашен козунак – пригответе го в пералнята!
Да, това не е шега, а напълно реален и изпробван стотици пъти съвет на една от най-великите оперни певици – Дарина Такова.
Българката, прославила страната ни по цял свят и покорила всички световни сцени в недалечното минало, винаги приготвя сладкия обреден хляб по Великден в пералнята си.
За целта тя използва опцията на машината суха центрофуга.
„След като замеся тестото, увивам го в три плика. Поставям го в пералнята и добавям 3-4 хавлиени кърпи, които леко омекотяват ударите. Благодарение на цетрофугата козунакът става уникално мек и бухнал. Изпробвайте и се убедете сами!“, обича да казва родната прима.
В зората на 90-те години започва славната международна кариера на Такова. Пяла е на всички големи оперни сцени в света: Teatro alla Scala – Милано, Teatro dell’opera di Roma, Флоренция, Болоня, Торино, Верона, Палермо, Триесте, Неапол, Венеция, Парма, Бергамо, Амстердам, Карнеги Хол, Мюнхен, Берлин, Женева, Мадрид, Барселона, Лондон, Париж, Токио, Метрополитън опера в Ню Йорк и други.
Освен с титаничния си талант тя се слави и като отличен кулинар.
„Дано не реши да си смени професията от преподавател по опернно пеене към мастършеф, защото тогава ще ни детронира всички в браншна“, ласкае я друга видна майсторка в кухнята – Боряна Кацарова.