Двама руски милионери и децата им са открити мъртви

Двама руски милионери и децата им са открити мъртви
Милионерът Сергей Протосеня е намерен мъртъв. Мъртви са също жена му и дъщеря му. Богатството им се оценява на над 400 милиона евро. Снимка: Личен архив на Протосеня

Двама руснаци, свързани с руския газов гигант “Новатек”, и членове на техните семейства бяха открити мъртви на 19 април във вила под наем край Барселона и апартамент в Москва.

Става въпрос за бившия топ мениджър на компанията Сергей Протосеня (55 г.), неговата съпруга Наталия (52 г.) и 15-годишната им дъщеря, които са били в Испания за Великденските празници.

Мъжът е намерен обесен до входа на вилата, а съпругата и дъщеря му – с прободни рани. Местната полиция е открила нож и брадва при първоначалния оглед. Испанските власти разследват две основни версии – двойно убийство и последвало самоубийство на Протосеня или тройно убийство и последвала инсценировка, съобщи испанският Telecino.

Протосеня е бивш главен счетоводител на “Новатек” и беше член на Съвета на директорите на енергийната компания. Богатството му се оценява на около 400 милиона евро (433 милиона долара).

Другото семейство е на 51-годишния Владислав Аваев, също акционер в газовата компания, изпълнителен директор на “Газпромбанк” и висш служител на Кремъл.

В апартамента му в Москва е открит пистолет, с който са простреляни съпругата му Елена и 13-годишната им дъщеря Мария. По този случай официалното разследване, което се води от службите за сигурност в Москва, е за убийство, извършено от Аваев, последвано от самоубийството му, пише „Свободна Европа“.

“Новатек” е най-големият независим производител на природен газ в Русия и анализатори казват, че феноменалното му издигане от малък играч в началото на века до компания с активи за 79 милиарда долара днес се дължи до голяма степен на връзките на компанията с Кремъл. Генадий Тимченко, ключов акционер в “Новатек”, се смята за близък сътрудник на руския президент Владимир Путин.