На 30 април доброволци ще броят врабчетата в България

На 30 април доброволци ще броят врабчетата в България

За шеста поредна година Българското дружество за защита на птиците ще проведе кампанията „Ние броим врабчетата“. Датата е 30 април, събота. Всички, които искат да се включат, могат да го направят бързо и лесно, като се регистрират на сайта на кампанията vrabcheta.bg.

Броенето на врабчетата ни помага да установим числеността на „градските разбойници“, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабче преобладава у нас, казват от организацията.

През последните години резултатите от „Мониторинга на широкоразпространените видове птици“, извършван от стотици доброволци в цялата страна, показват, че популацията на домашното врабче в България се стабилизира, но дългосрочната тенденция е все още намаляваща. Полското врабче, от друга страна, продължава да се увеличава.

Кампанията „Ние броим врабчетата“ се осъществява благодарение на много доброволци и приятели на организацията, които се включват в инициативата и я подкрепят с труда си. Миналогодишното преброяване привлече рекорден брой участници – 767 души от цялата страна, които преброиха общо 11 681 врабчета.