Минимум 1000 лв. парно на месец прогнозира Делян Добрев

Минимум 1000 лв. парно на месец прогнозира Делян Добрев

Парното за софиянци на месец ще надмине 1000 лв. Газ има, ще внасяме с посредници и 30% по-скъп, и пак ще е руски. Това заяви бившият енергиен министър Делян Добрев.

„Следващата зима столичани ще плащат за един среден апартамент минимум 1000 лв. за парно. Това са ефектите, които всеки един от нас ще усети от по-скъпият с 30% газ, които обещават управляващите“, предупреди пред Нова зам.-председателят на енергийната комисия в парламента Добрев.

„Ще се включат посредници за газа. Масово по тв студиата се твърди от хора, които нищо не разбират, че не сме диверсифицирани. Ние сме диверсифицирани и сме създали техническа възможност да внасяме газ от всички страни още през 2015 г. Ние можем от юг да получаваме 20 млрд. кубика газ и от север също толкова – общо 40 млрд. кубика. Имаме 40 млрд кубиха капацитет за внос, а азерския ще ни добави 3“, коментира Добрев.

Депутатът припомни, че през 2018 г. тестово в България е внасян американски втечнен газ. „Тестово, защото е поскъп с 30%. Говорим за геополитика, но е редно да кажем каква ще е сметката за хората. Няма да останем без газ, ние сме много малък консуматор, едва 2% от износа на Русия за Европа. Ние сме и регионален малък консуматор в сравнение със съседните държави. Ще вземем от Румъния и от Гърция, големите количества ще бъдат от Гърция. Част от този газ пак ще бъде руски, само че ще го платим с 30% по-висока цена заради посредниците. И това е главният въпрос тук. Знаете ли колко са 30% на месечна база, това са около 100 млн. лв. и това ще се плаща от всички българи, защото накрая тази цена на газа ще влезе в сметките на всеки един от нас, във всеки дом. Аз се обзалагам, че след месец, два, когато се усети ефектът, най-евтиният хляб ще бъде 2 лв. Метанът, който зареждаме в нашите автомобили ще бъде най-малко 4.50 лв. Следващата зима софиянци ще плащат за един среден апартамент минимум 1000 лв. за парно“, коментира Добрев.