Министър Рашков, каня ви на обиколка из Северозапада

Министър Рашков, каня ви на обиколка из Северозапада
България тъне в разруха. Снимка: БУЛФОТО

Няма да скрия, че в началото доста млади хора ви симпатизираха. Не само в Кирил Петков, а и във вас виждаха нов месия, който ще натика там, където им е мястото предходните властимащи. Започнахте обещаващо, но най-вероятно ще завършите разочароващо.

Заявките ви да громите престъпността си останаха само… заявки.

В „Продължаваме промяната“ зрее един уникален синдром – синдромът на градския човек, никога не напускал пределите на жълтите павета и центъра на София. Повечето ви симпaтизанти дори са такива. Казвам го без капка укор – това са основно хора, които доста често нямат допир до реалността извън столицата.

Обаче в България има и друга България. Онази, за която мнозина управленци не подозират, или която се правят, че не съществува.

Но тя си е там. И загива. Северозападна България.

Каня ви на разходка.

На обиколка из китните врачански, монтански, видински, плевенски, ломски или ловешки селца, които кротко чакат края си. Полуобезлюдени, окрадени, бедни, гладни и болни.

Днес стана ясно, че в белослатинското село Търнак един изрод се е събдил сутринта и е решил да открадне пенсията на сляп пенсионер. Самотно живеещ. Но да задигне парите не му стигнало. Апашът решил да накаже стареца, като се опитал да му отреже едното ухо.

Министър Рашков, вие имате ли някаква минимална, бегла, миниатюрна представа как живеят хората в този регион?

Знаете ли, че представителите на малцинствата са озверели от глад и вече са способни да убиват за 5 или 10 лева? Знаете ли, че тези процеси излизат от рамките на ромското население и вече стават норма дори при бедните българи?

Защото в провинцията работа няма, нито развитие, нито здравеопазване. Нито, очевидно, силова и адекватна защита от страна на държавата.

Нищо няма. Даже и Бог го няма.

И прословутата природа е вече под въпрос – навсякъде е пълно с бунища и незаконно отсечени гори, а реките са отровени с тонове отпадъци и химикали. Междувременно местните управници си затварят очите и си кротуват, защото на избори разчитат именно на същите тези гласове от хората, извършващи престъпления.

И този порочен кръг никога няма да умре. Не и докато не докажете, че сме правова държава, която спазва реда и законите.

Да, няма как да сте отговорен за всичко изброено от миналото и за наследството на предишните. Но вие сте отговорен за действията сега, в този момент.

За какви положителни резултати в МВР говорим изобщо, когато обикновеният, беден и самотен българин е краден, клан, пребиван и унижаван ежедневно?

Вярно ли е, че битовата престъпност е скочила до небето, или отново ще речете, че това са фалшиви новини?

Знаете ли, че моята баба няколко пъти е обирана, докато спи.

Слава на Бога – без да я нараняват. Окрали, каквото видяли, но я оставили жива.

Това се случва в гр. Роман, врачанско, където вие наскоро решихте да свиете полицейското управление до участък. И да оставите само 6 от общо 22 работещи полицаи в района да се оправят с цяла община, затънала в кражби и всевъзможни престъпления.

Там, където съвсем скоро няма да останат хора, заради страха какво ще им донесе утрешният ден.

 

Коментар на Димана Дойчинова