Кризата с лекарствата застрашава националната сигурност

Кризата с лекарствата застрашава националната сигурност

Не мога да не оценя като грешно постъпката на бившия здравен министър в лицето на Асена Сербезова, не искам да коментирам дали е било законно или не, но от 400 следени медикамента за недостиг са сведени на 60. Ние сега се чудим как да възстановим контрола.

Това каза пред журналисти служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев след заседание на Съвета за лекарствата към здравния министър.

Асена Сербезова стана министър в кабинета на Кирил Петков и Асен Василев. СНИМКА: БУЛФОТО

„За мен като министър на здравеопазването кризата с лекарствата е огромен проблем. Оценявам го от огромна важност. Това е стратегически проблем, касаещ националната сигурност на страната ни“, добави Меджидиев.

„Това е стратегически проблем, касаещ националната сигурност, защото от тук се определят комфортът на живот и лечението на населението“, каза още здравният министър.

Искам тази криза да бъде разгледана цялостно, заяви той. Това че ще се следят вместо 60, 300-400 медикамента, на никой не пречи, обясни той.

По думите на здравния министър  по време на Съвета са взели решение да предложат законови промени, така че да се подобрят  наличностите.

Според него скоро ще приключат проверките за наличност на лекарства по аптечните мрежи. „Ако има нарушения, ще има и наказания“.

СНИМКИ: БУЛФОТО

Недостигът на медикаменти всява паника при все повече пациенти със здравословни проблеми.