Болни от диабет без лекарство, изкупиха го за отслабване

Болни от диабет без лекарство, изкупиха го за отслабване

Хора с Диабет тип 2 от цялата страна агонизират без поддържащите ги медикаменти. Освен, че проблемът с доставките на някои лекарства е общоевропейски, се оказва, че у нас поголовно тези препарати биват използвани като средство за … отслабване.
Това показва проверка на
ТВМЕДИА, което публикувахме вчера. Днес допълваме с нова информация.

Първата, която открито съобщава за проблема е Красимира Цочева, позната още като участник във „Фермата“ по bTV.

Преди няколко месеца тя заснема клип, в който подробно разказва личната си история . Нейният баща е диабетик и пети пореден месец не може да намери въпросния инжекционен разтвор „Оземпик“, за който има издаден протокол и му се полага безплатно по Здравна каса.

Възрастният мъж не може да си набави медикамента, тъй като той масово бива изкупуван от суетни жени, които искат да свалят бързо килограми, поставяйки инжекции в корема си. Твърди се, че когато се ползва от здрави хора препаратът убивал апетита – буквално човек може да не се храни с дни.

„Модата тръгва от някаква певица, която казва, че е свалила килограми с „Оземпик“. Отвратена съм. Искам да напусна България“, казва разстроена Цочева, чиито баща е болен (вижте видеото по-долу).

„Оземпик“ струва 200 лв. и стига за една седмица. На болните се полага безплатно, но почти никой от тях вече не може да си го подсигури.

„Брат ми е болен и се налага да пътува до Гърция, за да си го купува. Дава по 250 лв. за гръцкия вариант, който стига само за една седмица. Той също има издаден протокол от НЗОК, но в родните аптеки не може да го намери“, заяви пред ТВМЕДИА Стефка Преждарова от Пазарджик.

„Всичко тръгна от Галена. Тя започна първа. Вече почти не познавам хора, които да не се бодат с „Оземпик“. Аз също опитах, но след като една седмица не можех да стана от гадене и замайване – реших да го спра“. Това призна пък наскоро певецът Иво Димчев в ефира на bTV.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО с историята на Красимира Цочева:

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от @127.0.0.1


Диабетик: По-добре да ни разстрелят пред Народното събрание!

„Мъчи ме един въпрос, или по-точно съм изпаднал в недоумение. Слушам министъра на здравеопазването по новините, лекарства за диабетици и ХОББ има. Отивам аз днес да си търся „Оземпик“ с протокол, отговорът: до края на месеца няма да има внос! Няма никъде по складовете. Добре, казвам – тогава другите лекарства по Здравна каса ми дайте. Отговорът: Ами няма и „Теотард“… Е питам ги аз – диабет и Хронично обструктивна белодробна болест (ХОББ) с витамин Ц ли да ги лекувам? Предлагам всички с Диабет тип 2 и астма ХОББ да ни разположите в колона по един пред Народното събрание и пред Министерски съвет и да ни теглите по един куршум! Ама само по един, за да може с него от колоната поне по трима да падат. За да се не харчи хазната, че колко още трябва да се краде – откъде ще има за крадене, ако хората имат лекарства! Моля ви – разтреляйте ни, ще се мъчим не повече от секунда, две. Бъдете хуманни, иначе всеки ден ще се борим за глътка въздух и ще умираме бавно. Разберете – нито вие, нито ние имаме интерес да сме живи …..Дано си получите заслуженото!

ТВМЕДИА се сдоби документ, в който Здравната каса предупреждава договорните партньори (аптеките), че „Оземпик“ няма да се доставя през целия месец януари. Евентуално ще бъде пуснат отново в края на месеца или началото на февруари.

Никой от Министерство на здравеопазването обаче не предупреждава личните лекари как да се действа с тежко болни пациенти, които не могат да си намерят лекарството. Отделен е въпросът, че препаратът е суперскъп и не e по джоба на всеки.

„Неуредици, формалности, а сега и това, че „Оземпик“ се изкупува за отслабване – отново страдат най-бедните и най-болните“, коментира Живка Асенова от Стара Загора пред ТВМЕДИА.

 

По думите ѝ огромна вина за това имат и фармацевтите, които продават „Оземпик“ без рецепта.

„Никакъв контрол! Безобразно е да се лишават от лечение хора с такива диагнози, за сметка на напълно здрави хора, решили, че имат да свалят някое килце!“, допълва през сълзи Асенова.

По-долу в снимки ви показваме само малка част от писанията в групата ИНСУЛИНОВА РЕЗИСТЕНТНОСТ във Фейсбук. Потресаващо е, че въпросите как „правилно“ да се ползва „Оземпик“ от напълно здрави хора не буди никакво недоумение в останалите членове на общността.

Във въпросната група жени обменят опит как точно се поставят инжекциите и колко килограми се свалят за седмица или месец.

„Аз приемах един месец. Около 180 лева е писалката с четири игли. Не спазвах хранителен режим, но нямах апетит. Хранех се често по веднъж на ден и по малко. Не свалих килограми. Нито един! Реших да не си давам парите на вятъра. Гадеше ми се, чувствах се изморена“, пише Г.С.

„При мен пък имаше брутален ефект, свалих 26 кг. за 3 месеца. Просто не ми се ядеше. После спрях инжекциите, защото много скъпо ми идваше това отслабване и сега се опитвам да задържа мечтаната си слабота“, казва през смях В.Ж.

Събрахме ви и няколко публикации, за да се сдобиете с бегла представа колко популярен се оказва този метод: