Искаме връщане на делото на Милен Цветков

Искаме връщане на делото на Милен Цветков

Днес се навършват 3 години от смъртта на журналиста Милен Цветков, чийто автомобил, спрял на светофар, беше пометен с висока скорост на столичния булевард „Черни връх“ от кола, шофирана от Кристиян Николов.

Върховният касационен съд отложи делото за смъртта на Милен Цветков, което трябваше да се състои днес.

Причината – подсъдимият Кристиян Николов изразил невъзможност да се яви в съдебна зала, защото е болен от Covid-19, но заявил, че иска лично да се яви и упражни правото си на защита.

 

Делото беше отложено за юни.

Процесът за смъртта на журналиста е на последна съдебна фаза във Върховния касационен съд, който ще потвърди или измени наложеното наказание на Кристиян Николов от 9 години затвор.

Досега делото мина на две съдебни инстанции, а присъдата за Николов е 9 години затвор за причиняване на смърт по непредпазливост.

Менко Менков, адвокат на почернените близки на Цветков. СНИМКИ: БУЛФОТО


Семейството на Милен Цветков настоява, че престъплението е извършено с евентуален умисъл. В „Денят започва“ по БНТ гостува адвокатът на семейството на загиналия журналист – адвокат Менко Менков. Той заяви, че на първа инстанция са допуснати нарушения на процесуалните права.

„От самото начало, заедно с държавното обвинение, ние твърдим, че престъплението е извършено при форма на вината „евентуален умисъл“. Ако ВКС приеме нашата теза, трябва да върне делото най-малко на Апелативния съд. На първата инстанция в Градския съд са извършени нарушения на процесуалните права и считаме, че на втората инстанция при разглеждане на делото от друг състав може да реши делото в тази посока. Това е сновният спор между страните по делото“, коментира  защитникът на семейството Менко Менков.

 

Улица в София вече носи името на журналиста. СНИМКИ: БУЛФОТО

 

Менков коментира и защитната позиция на Кристиян Николов, който твърди в показанията си, че трите вида наркотици, които е приел, е приел без да знае – някой му бил сложил дрога в питието, без той да разбере.

„Това са тези за наивници. Негово право е да твърди, каквото прецени. Практически е невъзможно да вземеш три вида дрога, без да знаеш“, посочи Менков.