Вето за вноса на украински храни

Вето за вноса на украински храни

„Днес ще обсъдим и приемем решение за временна забрана за вноса на храни от Украйна, с изключение на стоки, които преминават транзитно през територията на България и имат за крайна дестинация други държави“, заяви служебният премиер Гълъб Донев, по време на заседание на Министерски съвет в сряда.

Донев посочи като основна причина значителният обеми храни, които останаха в страната през последната година и разстроиха основни производства на търговски вериги, противно на замисъла на така наречените коридори на солидарността.

„Ако тази тенденция се запази и дори се усили, което е напълно реално, след въведените забрани от други държави, е възможно да се стигне до крайно тежки последици за българския бизнес“, заяви служебният премиер.

„Като правителство, което работи и решава проблемите на българските граждани ние не можем да допуснем това да се случи“, допълни той.

Донев заяви, че от кабинета са принудени да приемат тази национална мярка, тъй като отговорните европейски органи все още обмислят адекватен отговор на променените обстоятелства, до които доведоха коридорите на солидарността.

„Разчитаме, че Брюксел ще чуе и ще разбере позициите на държавите-членки България, Полша, Унгария, Словакия и ще преосмисли позицията си“, допълни той.

Донев призова да не забравяме, че принципът на солидарност е еднакво приложим към всяка държава, която страда или търпи някакъв вид загуби. 

„България остава солидарна с Украйна, но фалитите на българските селскостопански производители с нищо няма да допринесат за нейната кауза“, заключи служебният премиер.