Експерти: Лихвите по ипотеки може и да се повишат, но с малко

Експерти: Лихвите по ипотеки може и да се повишат, но с малко
Емил Хърсев

Възможно е да има повишение при лихвите на ипотечните кредити. Това смятат финансистът Емил Хърсев и банкерът Левон Хампарцумян.

„Дори да има повишаване на лихвите, периодът ще бъде доста дълъг и няма да е шоково. Тази мярка е възможна – това е като контрареакция на банките заради високата инфлация“, коментира Хампарцумян.

Емил Хърсев даде пример със семейство, което изплаща 500 лв. на месец за жилище. При най-лошия сценарии вноската може да се повиши до 550 лв., което според него е поносимо.

„В Швейцария има ипотеки по 50, 70 и 100 години. С малки вноски за повече години. Тоест децата или следващите поколения наследяват и имота, и кредита. Тук чисто психологически такова нещо е немислимо за българите. Но има инструменти, с които ипотеките да се направят поносими, дори при едно повишаване на вноската. Факт е, че влизаме в трудни времена, но това не значи, че банките са кръвожадни убийци, които дебнат клиентите си, за да им вземат жилищата. Напротив, точно обратното е. Кой би искал да убие кокошката, която му снася златни яйца“, добави Хампарцумян.

И двамата се обединиха около тезата, че вече критериите за кредитополучатели ще се „втвърдят малко“ и банките ще бъдат по-предпазливи на кой отпускат кредит.

Финансистите коментираха пред Нова и актуалната тема с еврото у нас – според двамата колкото по-бързо приемам тази валута, толкова по-добре. „Тази крачка ще е само за добро“, категоричен е Хампарцумян.

По думите му носталгия по националната ни левова валута винаги ще има, както германците страдат за марката.

„В Германия поне 1 милион си искат връщане на марката и не харесват еврото“, допълни Хърсев.

„Тези хора в парламента, които са против да приемем еврото са с ограничена професионална компетентност“, завърши Хампарцумян.

 

Снимки: БУЛФОТО