Детето от Бургас няма хепатит

Детето от Бургас няма хепатит

Детенцето от Бургас, което постъпи в Бургаската болница със съмнение за хепатит, е прекарало друг тип вирусно заболяване. Това заяви преди минути директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Тя обяви резултата от изследваната проба за съмнение за остър хепатит с неизвестна етиология.

„Най-вероятно детето е прекарало друго респираторно заболяване, а приемът антипиретици (температуропонижаващи лекарства като парацетамол или нурофен, бел. авт.).  са отслабили функциите на черния дроб“, поясни тя.

„4-годишното дете е постъпило с оплаквания с обща отпадналост и завишени лабораторни показатели на чернодробните ензими, което е наложило хоспитализацията му. Било е лекувано от личен лекар, но поради неповлияване на симптомите и контролни изследвания, които показват отново завишените стойности, изпълнявайки препоръките на Министерството на здравеопазването детето е насочено към инфекциозно отделение на УМБАЛ Бургас. В лечебното заведение е проведено адекватно лечение по алгоритъм на клинична пътека и е изписано с подобрение, без усложнения с терапия у дома и проследяване на състоянието му”, съобщи д-р Светослав Тодоров- зам. директор на УМБАЛ Бургас.

По думите на проф. Христова от НЦЗПБ звеното има капацитет и готовност да поеме много проби на деца със съмнение за мистериозния хепатит, който върлува в няколко европейски страни членки.

„Засега при съседите около нас няма, но нека не прибързваме да се радваме. Съветвам всички родители и деца да мият щателно ръцете си след всяка рзходка“, завърши проф. Христова